Toc paginaPatronii unei firme din Toc au făcut un memoriu pe care l-au trimis preşedintelui României,  Guvernului şi Ministerului Mediului, pentru a cere sprijinul în conflictul pe care-l au cu Ocolul Silvic Valea Mureşului RA Bârzava.
Emilia Daj şi soţul său, Cristian Daj, deţin o firmă de exploatare forestieră, SC Crismidava SRL, care a avut o serie de contracte RPL Ocolul Silvic Valea Mureşului RA Bârzava. Având în vedere seria de articole apărute în ziarul nostru cu privire la neregulile petrecute în pădurile administrate de Direcţia Silvică Arad, cei doi ne-au contactat la redacţie.
Potrivit familiei Daj, totul a început după ce au descoperit anumite nereguli în ceea ce priveşte partizile primite în exploatare. „În ultima perioadă de timp am avut parchete la  RPL Ocolul Silvic Valea  Mureşului RA Bârzava din ju­deţul Arad. Anul trecut,  în 31 decembrie am  predat ultimele două partizi în UP (n.r. Unitatea de Producţie) 17 Că­prioara: una de prestări servicii la Primăria Săvârşin, una doborâturi, achiziţie material lemons. La predare nu s-au găsit probleme. În luna martie 2015, poliţia forestieră a descoperit un număr foarte mare de arbori tăiaţi ilegal în perioada ianuarie-februarie 2015, drept pentru care pădurarul l-a învinovăţit în declaraţii pe soţul meu, administrator al firmei. Nu l-a întrebat nimeni de la Poliţie nimic. Din 24 decembrie 2014, soţul meu nu a mai fost cu tractorul  în UP 17 Căprioara”, se arată în memoriul trimis de familia Daj.  În continuare, se aduc acuzaţii grave la adresa reprezentanţilor ocolului.
„În luna februarie 2015 au dat firmei un nou contract de prestări servicii, […]  cu doborâturi, tot în UP 17 Căprioara,  partida 791444 şi partida 791407, care de fapt , am aflat ulterior că, deşi lemnul figura  în APV ( n.r. actul de punere în valoare) ca doborâtură, el ar fi pe picior şi ar fi de fapt  şi exploatat. După ce a început scandalul în UP 17, cei de la R.P.L Ocolul Silvic Valea Mureşului RA (şeful de ocol, şeful de district şi pădurarul) i-au solicitat administratorului de la firmă să autorizeze partida, iar eu nu am fost de acord, dându-mi seama că este o capcană. În data de 18.03.2015 am trimis prin fax o adresă către R.P.L Ocolul Silvic Valea Mureşului RA prin care  am solicitat o comisie care să verifice  în teren locaţiile APV mai sus menţionate  întrucât ştiam că acolo se exploatează. Drept răspuns am primit o notificare unilaterală  de reziliere  a contractului  în dată de 30.03.2015. Drept urmare, a doua zi, am făcut o nouă adresă prin care am refuzat rezilierea ca fiind neîntemeiată […], bănuind că ilegalitatea de acolo  se va arunca tot în cârca firmei Crismidava şi implicit administratorului Daj Cristian”, se arată în continuare în memoriu. Reprezentanţii firmei Crismidava susţin în continuare că în 10 martie au autorizat alte două partide, însă predarea lor nu s-ar fi făcut conform contractului, „în pădure, fir cu fir”, ci acasă la pădurar.
Toc prima IMG_1249 IMG_1250 IMG_1251 IMG_1252 IMG_1253 IMG_1254 IMG_1255 IMG_1256 IMG_1257 IMG_1258 IMG_1261 IMG_1262 IMG_1263 IMG_1264 IMG_1265 IMG_1266 IMG_1267 IMG_1268 IMG_1269 IMG_1270 IMG_1271 IMG_1272 IMG_1273 IMG_1276 IMG_1277 IMG_1278 IMG_1279 IMG_1280 IMG_1281 IMG_1282 IMG_1283 IMG_1284 IMG_1285 IMG_1286 IMG_1287 marca Toc pagina Toc primaDupă începerea exploatării, în cazul a două acte de punere în valoare, tatăl Emiliei Daj a observat că marcajul nu s-ar fi făcut cum trebuie, lemnul fiind doar cioplit şi vopsit, fără a se fi aplicat şi marca. „Am oprit exploatarea, dar ne-am speriat pentru că în ambele partizi există un număr foarte mare de arbori doar ciopliţi  şi nevopsiţi. […] În data de 25.03.2015 un inginier de la ocol ne-a bătut un număr de 20 cioate cu un volum de 28 mc. Tot în data de 25.03.2015 ora 9, am făcut o adresă la ITRSV Ora­dea, solicitând un control de urgenţă a tuturor partizilor contractate, întru­cât bănuiam că totul este o înscenare având nevoie de o altă persoană care să răspundă pentru tot (administratorul firmei). De atunci a început un şir lung de probleme, una dintre ele fiind poliţia forestieră care a venit în dată de 31.03.2015, împreună cu cei de la ocol, fără a ne  anunţa în cele două partide”, se mai spune în petiţia trimisă la Bucureşti.
Cercuri de interese
În continuare, cei de la firma de exploatare susţin că au identificat mai multe probleme cu care se confruntă Ocolul Silvic Valea Mureşului şi anume: „cercuri de interese, APV-uri  care nu corespund cu realitatea, marcări de arbori  inco­rec­te; tăieri ilegale în păşune şi pădurile administrate de dânşii cu ştiinţa lor, mărci false;  mulţi angajaţi  având utilaje şi firme pe alte personae cu care lucrează ilegal în diferite situaţii; hărţuirea asupra firmelor dacă nu acceptă regulile impuse de ei în afara contractelor, nu se respectă procedurile privind predarea parchetelor şi a clauzelor contractuale; în timpul controalelor se bat în general cioatele firmelor, nu pădurarului şi a altor persoane care exploatează şi vând ilegal material lemnos, (care sunt acoperiţi de cercurile de interese), nimeni nu verifică dacă acolo a existat vreun act de punere în valoare, o autorizaţie de exploatare, o marcă validă (mărcile sunt false, cu asta îşi acoperă cioa­tele); au dat foc la păşuni şi păduri, ca să acopere  cioatele arborilor tăiaţi ilegali; amenajamente incorecte şi multe altele pe care le veţi descoperii dacă veţi începe o anchetă de amploare la […] şi toate acestea sub administrarea şefului de ocol şi a cercurilor de interese.”
17 lei în loc de 500 de euro
Despre materialul lemnos care s-ar fi aflat în partizile trecute în acte ca „doborâturi”, Cristian Daj susţine că ar fi fost evaluat de cei de la ocol la 17 lei metru cub, când în realitate ar fi costat 500 de euro metrul cub.  Emilia şi Cristian Daj ne-au mai spus că au văzut că angajaţii ocolului marchează incorect arborii care trebuie tăiaţi. „Dacă de la o rădăcină pleacă trei trunchiuri, trebuie pusă o marcă pe rădăcină şi alte trei mărci pe fiecare dintre trunchiuri. Ei nu fac aşa, pun o marcă pe rădăcină şi o marcă pe un trunchi. De asemenea, pentru a ne face probleme, bat cu ciocanul penta­gonal, folosit pentru stabilirea prejudiciului, peste celelalte mărci aplicate”, susţin cei doi. De asemenea, Emilia Daj susţine că în cazul unei partizi, din care s-ar fi putut tăia un metru cub pe an pe hectar, s-au marcat 465 metri cubi, pe 80 de hectare, în loc de 80 de metri cubi, cât ar fi fost normal.
Şeful de ocol nu comentează acuzaţiile, dar acuză la rândul lui
În ceea ce-l priveşte pe şeful Ocolului Silvic Valea Mureşului RA, Teodor Faur, acesta ar putea fi suspendat, din informaţiile noastre, chiar în cursul zilei de astăzi. Contactat telefonic, acesta susţine că nu ştie nimic de nicio suspendare, că o acţiune de acest fel nu se poate face aşa de uşor şi că el pleacă, de astăzi, în concediu. Faur nu a vrut să vorbească prea mult despre acuzaţiile aduse de familia Daj. „Poliţia face o anchetă. Există un dosar penal. Nu pot să fac prea multe declaraţii, până ce Poliţia nu-l depune la Parchet. Firma respectivă a desfăşurat o activitate infracţională, ne-a acţionat în instanţă, ne-am anagajat apărător şi problema se va rezolva pe această cale. După ce taie ilegal, tot dânşii fac scandal”, susţine Faur.

Recomandările redacției