gunoiÎn numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că SC Eco Lipova SRL, societate aflată sub cupola unei asociaţii de dezvoltare intracomunitară, care prestează anumite servicii pentru mai multe primării, având ca obiect de activitate salubrizarea, a intrat în vizorul anchetatorilor. Sub îndrumarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova, în urma unei sesizări, poliţişti de la Secţia 7 Poliţie Rurală Lipova şi de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad au făcut o descindere la sediul societăţii cu pricina. Astfel, s-a deschis un dosar, aflat acum în faza de urmărire penală sub supravegherea procuroului de caz.
Deşi cercetările nu au fost încă finalizate, surse din rândul anchetatorilor susţin că în urma activităţilor a trei firme care se ocupă cu colectarea deşeurilor şi a SC Eco Lipova SRL, s-a adus adus un prejudiciu însemnat Primăriei  Lipova. Anchetatorii cercetează fapte de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Ce au reuşit oamenii legii să descopere până acum? Cei de la Eco Lipova au acceptat să preia la groapa de gunoi a oraşului deşeuri menajere colectate din multe unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, fără să existe autorizaţie de mediu în acest sens. Afacerea era destul de bine pusă la punct şi atât Eco Lipova, cât şi firmele care colectau deşeurile menajere, aveau de câştigat. Pentru fiecare metru cub de deşeu primit la groapa de gunoi se percepea o taxă de 35 de lei, în condiţiile în care pentru a depozita în condiţii legale resturile menajere, firmele de colectare ar fi trebuit să plătească o taxă de aproximativ 27 de euro pe tonă. Astfel, Eco Lipova câştiga mai mult, preluând gunoaie din mai multe zone decât avea dreptul, iar partenerii săi făceau economie. Singura entitate care a avut de pierdut a fost Primăria Lipova. „Groapa de gunoi din Lipova a fost dată în administrarea SC Eco Lipova până în 2017, prin hotărâre a Consiliului Local Lipova. După acel moment, groapa trebuie închisă, iar Primăria trebuie să o igienizeze. Cheltuielile de igienizare au fost estimate la aproximativ 2,3 milioane de euro şi trebuie să fie achitate de Primărie”, susţin anchetatorii.
În condiţiile în care Primăria Lipova a suferit un prejudiciu însemnat de pe urma activităţii celor care se ocupă de groapa de gunoi a oraşului şi în condiţiile în care Primăria se află printre acţionarii societăţii, l-am contactat telefonic pe primarul Mircea Jichici, pentru a vedea ce măsuri va lua, din punct de vedere administrativ împotriva celor vinovaţi. „Sincer să fiu, nu am date din dosar. Pe lângă cele patru primării care fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Lipova mai aveau aprobare să depoziteze gunoiul la Lipova încă patru localităţi. La Eco Lipova a fost un control de la Curtea de Conturi. Raportul întocmit va fi prezentat în următoarea şedinţă de consiliu. Urmează ca domnii consilieri să ia o decizie, pentru că domnul director al SC Eco Lipova a fost numit prin hotă­rârea Consiliului Local în 2011”, a declarat primarul.

  • Langher Bogdan spune:

    colectarea gunoaielor a-r trebui sa fie gestionata doar de Primarie fara alte firme FANTOMA care sa mulga cetatenii de bani si sa traiasca ei pe picior mare;dar chiar nu vede nimeni ca in oras doar cei din primarie si tentaculele lor o duc bine?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției