BOSNIA-FORESTRY-LOGGING-ENVIRONMENT

Reprezentanţii Parcului Lunca Mureşului trag un semnal de alarmă vizavi de tăierile ilegale de arbori din aria protejată. Aceştia cer interzicerea tăierilor pe întreaga suprafaţă a ariei protejate, prin schimbarea legislaţiei.

Parcul Natural Lunca Mureşului are o suprafaţă totală de 17455,2 de hectare, dintre care pădurile ocupă 6467 de hectare, adică 37 la sută. „O suprafaţă de pădure de circa 700 hectare a fost inclusă, prin Hotărârea de Guvern de înfiinţare a parcului, în zona de protecţie integrală, în care orice lucrare sau tăiere este interzisă. Aceste suprafeţe strict protejate sunt cantonate în special în apropierea Mănăstirii Bezdin şi în zona localităţii Cenad din judeţul Timiş. Pe restul suprafeţelor împădurite, legislaţia prevede aplicarea lucrărilor silvice, care includ şi tăieri de arbori, potrivit OUG 57/2007, aprobată prin Legea 49/2011“, se arată într-un comunicat al Parcului Natural Lunca Mureşului.

Când tăierile de arbori sunt prevăzute de amenajamentele silvice, aprobate de ministerul de resort, administraţiile de arii protejate nu pot face nimic pentru a le opri. Administraţia parcului a primit mai multe sesizări cu privire la tăieri de arbori însă, cu toate acestea nu poate face nimic în acest sens. „Este cazul tăierilor recente de arbori din Pădurea Ceala, efectuate de ocolul silvic, care au nemulţumit comunitatea bicicliştilor amatori din Arad. Soluţia pentru ca astfel de tăieri să nu se mai execute, nu stă din păcate în mâinile administraţiilor parcurilor, ci ar implica o dezbatere şi un demers la nivel naţional pentru schimbarea legislaţiei specifice. Considerăm că, cel puţin în cazul parcurilor naţionale şi naturale, interzicerea tăierilor pe toată suprafaţa ariei protejate, prin schimbarea legislaţiei, ar fi posibilă. Manifestaţiile din ultima perioadă şi transmiterea recentă a noului Cod Silvic pentru dezbaterea în Parlament ar putea constitui momentul oportun pentru un astfel de demers“, sesizează reprezentanţii Parcului Natural Lunca Mureşului.

Recomandările redacției