ateliere[1]

Complexul Muzeal Arad va organiza mai multe ateliere, atât pentru copii cât şi pentru adulţi, sâmbătă, între orele 20.00 şi 2.00, când se va marca Noaptea Muzeelor.

Atelier de pictura pe basorielief pentru copii și adulți – ora 20.00

La Noaptea Muzeelor de la Arad, voluntarii Asociației Culturale Noua Acropolă Timișoara și Arad, au pregătit un atelier de pictură inspirat din cultura antică a Egiptului.

Atât cei mici, cât și adulții sunt invitați să descopere și să picteze în ulei pe basorelief, câteva din cele mai profunde simboluri ale acestei civilizații, alături de tinerii voluntari : Ochiul luii Ra, Scarabeul, Barca Egipteană, Floarea de Lotus, Regina Nefertari.

Pentru înscrieri și alte informații privind acest atelier, Vă rugăm să contactații voluntarii Asociației Culturale Noua Acropolă numărul de telefon: 0749 067 441.
Expoziţia de istorie (intrarea dinspre Bulevardul Dragalina)

Reconstituire istorică. Prezentare de uniforme de voluntari ardeleni din armata română din timpul Primului Război Mondial – ora 20.00

Membrii Grupului de iniţiativă „Dimitrie Ţichindeal” Arad și ai Asociaţiei „Datina Străbună”,  invită arădenii la reconstituirea unor momente din primul război mondial și prezentarea profesionistă a uniformelor  şi echipamentelor  militare, care reproduc cât mai fidel realitatea din urmă cu un secol.

Românii ardeleni, cetăţeni ai monarhiei austro-ungare, au încercat să se alăture României cu mult timp înaintea izbucnirii primului război mondial. În momentul începerii conflagraţiei mondiale, românii ardeleni și-au manifestat nesupunerea faţă de autorităţile austro-ungare : rezerviştii nu se prezentau la ordinul de chemare; tinerii refuzau să se prezinte în faţa comisiilor de încorporare; ostaşii ardeleni dezertau din unităţi, pe drum spre front sau chiar pe front, cei căzuţi în prizonierat, s-au alăturat armatei române. Se estimează că, cca 100.000 români ardeleni au  servit în armata română între anii 1916-1919.

Expoziţia de istorie (intrarea dinspre Bulevardul Dragalina)

Expoziția ”Zâmbiți, vă rog ! Tessék  mosolyogni! Bitte lächeln!

Amintiri fotografice arădene” – ora 20.00

Colecționarii arădeni, Nelu Scripciuc și respectiv Mircea Boran și membrii Foto Club Arad, organizează în cadrul expoziției un atelier de fotografie pentru arădeni, unde vor fi prezentate aparate și tehnici fotografice folosite în trecut de cei mai cunsocuți și apreciați artiști fotografi din Arad.

Muzeul de artă/Sala Ovidiu Maitec (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)

Atelierul interactiv al artistului vizual Adrian Sandu este o invitație la dialog cu artistul arădean, într-un spațiu expozițional viu, conceput ca o instalație de proporţii.

Atelierul, deschis pentru arădeni la Noaptea Muzeelor, este o invitație în spaţiul de lucru al artistului, un spațiu în care publicul nu are prea des ocazia să intre, un spațiu rezervat de regulă doar colegilor de breaslă, criticilor sau colecţionarilor.

Sala Clio (Str. Horea 10)

Atelier de pictură al elevilor – ora 20.00

În cadrul expoziției de artă „Portretul: subiect/subiectivism”, ce cuprinde lucrări de pictură și sculptură românească din colecția muzelui arădean, elevii Liceului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad vor lucra portrete inspirați de maeștrii artei românești sau vor interpreta fizionomii contemporane. Atelierul tinerilor arădeni va fi coordonat de prof. Ioana Țugulea.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a unsprezecea ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

 

Recomandările redacției