•   Interviu cu Ovidiu Palcu – patronul firmei SC INTECOHOLDING SRL Sebiș

4018 Despre problemele investitorilor în activități agricole se tot aude vorbindu-se în presă. Cei mai avizați în a-și spune părerea sunt însă chiar cei care fac această activitate cu totul deosebită. Ovidiu Palcu – patronul firmei SC INTECOHOLDING SRL Sebiș este unul dintre aceștia. Deși investitor tânăr, dânsul a abordat cu seriozitate maximă investiții serioase în acest domeniu. Discuția purtată recent ne-a convins de acest aspect. La firma lui am putut vedea specialiști tineri atât în agricultură dar și în construcții; este un patron harnic, exigent  cu el însuși, precizând cu sinceritate că face bine orice muncă numai să câștige bani din ea.
– Cum apreciați, din punct de vedere agricol, firește, acest an, domnule Ovidiu Palcu?
– Pe mulți îi auzi vorbind că… un anumit an nu a fost un an bun pentru agricultură. Într-adevăr, pot fi și astfel de situații: să fie un an ploios ori secetos; mai puțin contează asta, spun eu, din experiența câtă o am în agricultură. Eu am investit mulți bani în agricultură și dacă tragi linie – când ești cu boabele în hambar vezi, de multe ori, că aproape nu ai un beneficiu.
– Ce condiții trebuie să fie îndeplinite, după părerea dumneavoastră, pentru o producție bună și de calitate în agricultură?
– În primul rând solul trebuie să fie pregătit bine, corespunzător; pe urmă sămânța să fie de calitate și potrivită zonei; apoi un rol important îl au utilajele cu care se fac lucrările. Când toate acestea le avem așa cum trebuie se poate vorbi și de producție și de calitate.
– În zonele unde aveți suprafețe de teren agricol ce culturi merg?
– Merg cam toate, cu condiția să se respecte ceea ce am spus mai devreme. Pe lângă asta trebuie să dai îngrășămintele de care cultura și pământul au nevoie. Eu am adus expert pentru a stabili ce fel de îngrășăminte chimice merg în zonele acestea: Sebiș și Bocsig.
– Ce culturi ați avut și ce culturi preconizați anul acesta aici?
4021– În acest an am încercat cu floarea-soarelui, porumb și orzoaică. Am semănat 50 ha cu floarea-soarelui, 30 ha cu hamei, restul de 320 ha cu porumb. Desfacerea a mers anul trecut destul de prost: adică cu un preț foarte mic, comparativ cu ce investim    noi – mă refer la porumb. Dar toate culturile au fost cam așa: s-au vândut cu prețuri sub orice critică.
Ținând cont că eu am achiziționat utilaje performante pentru agricultură… a fost greu; dar eu zic că nu trebuie să ne descurajăm: pentru că va veni și vremea în care să se întoarcă treburile spre bine în agricultură.
Eu am achiziționat și fosta fabrică de cherestea de la Bocsig și aici voi face depozit de cereale, cu linie ferată interioară, să se poată încărca cerealele… vagonabil, adică să se facă transportul pe CFR.
– Considerați că va fi o soluție avantajoasă?
– Da, cred că va fi o soluție bună: voi avea spațiu de depozitare în condiții propice pentru toate cerealele și putem aștepta prețuri mai bune pentru vânzare; de fapt acolo și am majoritatea utilajelor și vom reuși să facem treabă bună.

Recomandările redacției