drum bata1 drum bata2 drum bata3Printr-un proiect depus în urma constituirii unei asociații – Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) – s-au obținut fondurile necesare pentru modernizarea unui drum comunal ce străbate unele sate din trei comune: Bata, Conop, Bârzava. Vorbim de fonduri europene nerambursabile, obținute printr-o componentă a Măsurii 322.
Viceprimarul comunei Bata, Ladislau Heleport ne-a făcut unele precizări cu privire la această lucrare.
„De ieri au început aceste lucrări, pe o porțiune de drum aparținătoare comunei Bata. Distanțele totale pe care se fac modernizările sunt: pentru Bata 2 km, pentru Bârzava 4 km, pentru Conop 2 km. Porțiunea de drum comunal DC83 pe care au început lucrările este dintre satul Bata și satul Lalașinț. Se va depune în final două straturi de asfalt, ultimul fiind cel de rezistență. De asemenea, până joi se va închide pe etape și circulația pe porțiunea de drum Bata spre Carieră. Activitatea obiectivului nu e oprită dar se execută genul de operații (mentenanță) ca­re nu necesită deplasarea autovehiculelor grele în afa­ra Carierei“.
Prima zi de lucru a fost deo­sebită, fiind turnat primul strat de asfalt pe zona aparținătoare comunei Bata.
„Primul strat de asfalt a fost turnat pe toată lungimea porțiunii de drum ce ține de comuna Bata, respectiv de satul Bata. Drumul face legătura între Bata și comuna Usu­său prin satele: Lalașinț (sat aparținător de comuna Bârzava, singurul pe malul stâng al Mureșului), Belotinț și Chelmac (sate aparținătoa­re de comuna Conop), evi­tându-se ieșirea în drumul județean DJ682. Un alt câștig al modernizării acestui drum este acela că relieful prin care trece drumul este unul fără denivelări prea mari – cu pante foarte line – acesta fiind un mare avantaj pe vreme de iarnă cu zăpezi mari și depuneri de gheață, fiind mult mai ușor de curățat și întreținut“ preciza vicele din Bata
Cât privește celelalte două comune implicate, pentru a înțe­lege importanța drumului tre­buie precizată componența și amplasamentul satelor lor: Bârzava are în componență alături de centrul de comună cu același nume și satele Bătuţa, Căpruţa, Dumbrăviţa, Groşii Noi, Monoroştia, Slatina de Mureş și Lalaşinţ aflat pe malul stâng al Mureșului; comuna Conop, are pe malul drept al Mureşului, alături de centrul de comună Conop, satele Milova şi Odvoş, iar pe ma­lul stâng cele două sate stră­­- ­bătute de drumul modernizat: Chelmac şi Belotinţ.     (F.B.)

Recomandările redacției