itm

În două zile, inspecorii de muncă au dat zeci de amenzi în brutării şi patiserii din Arad. ITM a depistat cazuri de muncă „la negru“, dar şi o serie de alte nereguli în domeniul sănătăţii şi securităţii muncii.

„În perioada 12-13 mai 2015, atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii, la nivel naţional, a avut loc campania privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată precum şi verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrătorii din cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate: fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase şi comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine“, a spus Ecaterina Isac, inspector şef al Inspectoratului Teritorial dfe Muncă.

În cele două zile au fost controlaţi un număr de 29 de agenţi economici, cărora li s-au aplicat 74 de sancţiuni contravenţionale. Din cei 29 de angajatori, 2 agenţi economici au fost depistaţi că practicau munca fără forme legale. În alte firme s-au depistat nereguli precum: neîntocmirea formelor legale de angajare în cazul a două persoane, neîntocmirea dosarului personal al salariatului, nerespectarea prevederilor legale privind plata sporului pentru munca de noapte şi deficienţe privind întocmirea instructajului pe linia securităţii.

Recomandările redacției