gulea[1]Asociaţia Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021 îl aduce la Arad, sâmbătă, 30 mai, pe unul dintre cei mai importanţi regizori români – Stere Gulea.
De numele său se leagă pe­licule ca „Apa ca un bivol negru” (1970), „Iarba verde de acasă” (1977), „Castelul din Carpaţi” (1981), „Ochi de urs” (1983), „Moromeţii” (1987), „Piaţa Universităţii – România” (1991), Vulpe – vânător (1993), „Stare de fapt” (1995), „Hacker” (serial TV) (2003), „Weekend cu mama” (2009), „Sunt o babă comunistă” (2013), „Rădăcini” (2013).
Stere Gulea a semnat şi scenariul pentru patru filme: Moromeţii, Sunt o babă comunistă, „Ochi de urs”, „Sub pecetea tainei”.
Într-un interviu acordat ziarului bucureştean Adevărul, în anul 2010, Sterea Gulea declara că îşi doreşte să realizeze partea a doua a filmului Moromeţii, tot cu Victor Rebengiuc în rolul principal.
„Cred că ne identifică sau, cel puţin eu sunt identificat cu acest film, asta e clar. Mă bucur că domnul Rebengiuc, care este un mare actor şi care a făcut şi alte roluri mari în cariera lui, este identificat cu filmul ăsta pe care i l-am propus eu. În ce măsură gre­şeşte publi­cul? Un răspuns vanitos ar fi că nu greşeşte”, declara ma­estrul, la vremea respectivă. Între timp a regizat însă un alt mare succes, „Sunt o babă comunistă”, după un ro­man al lui Dan Lungu.
„Stere Gulea este unul dintre regizorii români de dimensiune europeană. Îl adu­cem la Arad pentru confe­- rinţa «Cultura ca ghimpe în coastă», unde va dialoga cu un alt important om de cultură, pianistul şi compozito­rul Dan Grigore, şi cu polito­- logul Sever Voinescu. Competiţia în care participăm accentuează dimensiunea eu­- ropeană a Aradului, respectiv tendinţa noastră de a ne raporta la spaţiul european şi a de integra valorile euro­pene în cultura Aradului”, a declarat Andrei Ando, director executiv al Asociaţiei Arad, Capi­tală Europeană a Culturii 2021.
Stere Gulea va fi prezent la Arad sâmbătă, 30 mai, de la ora 11.30. Locul conferinţei urmea­ză să fie stabilit zilele următoare.

Recomandările redacției