apia cereri

Campania de depunere a cererilor de plată pe suprafaţă şi întârzierea noilor registre agricole au stârnit o întreagă tevatură anul acesta.

Registrele agricole pentru perioada 2015-2019 au fost aprobate cu mare întârziere şi implicit toate operaţiunile ce depindeau de acestea au fost date peste cap. Mai mult, şi normele tehnice de completare a registrului agricol au fost aprobate după o perioadă de tergiversare. Nici în urmă cu câteva zile registrele nu au ajuns la primăriile din judeţ. Cum registrul agricol este sursă pentru toate datele în baza cărora se aplică pe plan local politici în domeniul agrar, fiscal, edilitar-urbanistic şi aşa mai departe, toate demersurile legate de acestea au fost afectate. Şi campania de depunere a cererilor de plată pe suprafaţă a fost afectată de problema registrelor agricole. Nici jumătate din agricultorii înregistraţi nu şi-au depus încă cererile de plată pe suprafaţă la APIA. Cu toate acestea, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură spun că, neprezentarea agricultorilor nu poate fi pusă doar pe seama întârzierii registrelor agricole. Asta în condiţiile în care, în baza unei derogări, prin Ordinul 619 din 2015, publicat în Monitorul Oficial în 6 aprilie, pentru depunerea cererilor de plată pe suprafaţă, agricultorilor le-au putut fi emise adeverinţe conform datelor înscrise în registrul agricol din 2014. „Există această derogare care permite eliberea adeverinţelor cu datele din registrul agricol din 2014, deci nu putem spune că cererile nu pot fi depuse din cauza problemei întârzierii registrelor agricole. Până la începutul acestei săptămâni au depus cerere de plată unică pe suprafaţă un număr de 10.234 de fermieri, adică 43 la sută din total. În 2014 au depus cereri 23.644 de fermieri“, susţine Alexandru Borcea, consilier juridic superior al APIA Arad.

Mare parte din agricultorii înregistraţi nu au respectat programările făcute de instituţie. Cum termenul limită pentru depunerea cererilor de plată pe suprafaţă 2015 este data de 15 iunie, agricultorii care nu se prezintă la APIA după programări riscă să fie excluşi. „Aşteptăm fermierii la sediile APIA în condiţiile în care, pentru preluarea cererilor se lucrează şi în weekend-uri până la finele campaniei“, a mai spus Alexandru Borcea.

Recomandările redacției