furtuna reyerva furtuna (1)O ploaie torenţială a făcut ravagii, duminică noapte, în Arad. Ca şi când asta nu ar fi fost de ajuns, vântul deosebit de puternic a contribuit la accentuarea dezastrului.
Străzile au fost inundate, iar mai mulţi copaci s-au rupt sau au fost scoşi din rădăcini. Potopul a ţinut zeci de minute, iar pompierii au intervenit pentru a degaja arterele principale.
Un brad a căzut pe firele de curent situate pe Strada Războieni; o casă a fost inundată pe Strada Emilian; o creangă a căzut pe o maşină, în Piaţa UTA! Norocul proprietarului a fost că pomul s-a oprit mai mult în firele de telefonie. Cam acestea au fost primele pa­gube constatate de pompierii arădeni, în noaptea de dumi­nică spre luni, însă potopul de afară nu-şi spusese, însă, ultimul cuvânt. „Cu puţin timp îna­inte de ora 23,00, a zilei de duminică, un stâlp electric a luat foc pe Strada Voinicilor. Echipajele sunt în alertă şi intervin punctual! Înainte de ora 00,00, 11271087_10153403084979309_1624375361_nam evacuat apa intrată în două case situate pe Strada Ion Câmpineanu, respectiv Strada Faurilor. De asemenea, un stâlp de ilu­minat public este căzut pe şosea, în Zona Industrială Zădăreni”, ne informa căpitanul George Pleşca, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ju­deţean Arad.
Avarii, mai ales la reţeaua de alimentare cu energie electrică, au fost înregistrate şi în localităţi de pe Valea Mureşului. Un alt incident, care are strânsă legătură cu vijelia care s-a abătut peste Arad s-a petrecut luni dimineaţă, când, din cauza vântului, mai multe cărămizi şi tencuiala de pe o clădire situate pe Bulevardul Decebal au căzut peste o maşină parcată în faţa imobilului.
Vremea se înrăutăţeşte
Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că, în intervalul 25 mai, ora 14,00 – 26 mai, ora 20,00, vom avea parte de instabilitate atmosferică accentuată. Astfel, în după-amiaza zilei de luni, 25 mai şi în noaptea de luni spre marţi (25/26 mai) în Maramureş, Crişana, Transilvania, jumătatea de Vest a Munteniei şi local în Nordul Moldovei, în Oltenia şi în zonele de munte vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat chiar vijelii şi căderi de grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi pe spaţii mici 30…40 l/mp.
În cursul zilei de marţi va mai ploua cu precădere în nordul şi centrul teritoriului, precum şi în zonele de deal şi munte, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 25 l/mp.
Dacian Don
Cristian Cotuna

Recomandările redacției