UAV

Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că Senatul Universităţii Aurel Vlaicu a decis să ceară daune de 100.000 de lei de la un ziar regional din Timişoara. Motivul? Publicarea unor materiale de presă considerate ca fiind denigratoare. „Senatul Universităţii «Aurel Vlaicu» din Arad, întrunit în şedinţa din data de 22 aprilie 2015 […] hotărăşte: Art 1 Acţionarea în instanţă a Ziarului «Ziua de Vest», la Judecătoria Timişoara, pentru încetarea denigrării Universităţii «Aurel Vlaicu» din Arad cât şi a fostului Rector. Art. 2 Se solicită plata prejudiciului nepatrimonial produs. Daune materiale: 100.000 de lei”, se arată în Hotărârea cu numărul 85 din 22 aprilie 2015 a Senatului UAV. În aceste condiţii, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, directorul Şcolii Doctorale a UAV şi purtător de cuvânt al universităţii, a ţinut, la acea vreme, să precizeze că este vorba despre un articol apărut  în ziarul cu pricina, cu titlul „DNA, la o universitate din vestul ţării!”. „Ziua de Vest a scris că DNA e la UAV, că s-au făcut ilegalităţi la Teologia Penticostală, că în 2007, specializarea nu era nici autorizată, nici acreditată, or, în 23 iulie 2007 a fost autorizată de ARACIS. Ziua de Vest a scris că diplomele din perioada 2007-2008 sunt false. Plângerea la DNA a  fost de fapt o anomină semnată de  «Asociaţia pentru Dreptate în Educaţie»”, a spus atunci prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Lucrurile au evoluat între timp, în favoarea UAV. Potrivit reprezentanţilor universităţii, DNA Timişoara şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, care a emis pe 20 mai, o ordonanţă de clasare a cauzei, ca urmare a faptului că nu au fost întrunite condiţiile necesare pentru punerea în mişcare a acţiunii penale. „Ziua de Vest a fost dată în judecată pentru calomnie în formă continuată. Acum, Parchetul ne-a informat că nu a fost încălcată nicio lege. În condiţiile în care s-a constatat că nu sunt nici pe departe motive care să justifice acele acuzaţii grave care ni s-au adus, acea ordonanţă de clasare dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad constituie acum un temei în plus pentru acţiunea noastră în instanţă”, ne-a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

În ceea ce o priveşte, prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul UAV, susţine că soluţia dată de Parchet nu face decât să confirme că s-a respectat legea. „Mă bucur că astfel s-a şters o pată de pe universitatea noastră”, susţine prof. univ. dr. Ramona Lile.

Recomandările redacției