pensii serviciu

Persoanele care au lucrat în aviaţie vor primi pensii de serviciu, în baza Legii 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007, intrată în vigoare de curând.

Actul normativ se aplică personalului aeronautic civil navigant profesionist, care  îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: piloţi, însoţitori de bord, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist; navigatori, mecanici şi/sau ingineri de bord naviganţi, operatori radionaviganţi, ingineri de recepţie şi control aeronave şi ingineri de recepţie şi control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 25 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist.

Aceştia pot depune la Casa de Pensii Arad, cereri de acordare a pensiei de serviciu, drepturile de pensie urmând a fi acordate cu luna următoare depunerii cererii. Normele de aplicare a legii nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial.

„Persoanele care, potrivit legii, sunt îndreptăţite la acordarea pensiei de serviciu pot depune cereri în acest sens la Casa Judeţeană de Pensii Arad, camera nr.3.

După apariţia normelor metodologice de aplicare a Legii 83/2015, vor fi înştiinţaţi ce documente sunt necesare pentru stabilirea şi plata pensiei de serviciu să depună în completare la cerere“, a spus Mihaela Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii Arad.

Pensiile foştilor angajaţi din aviaţie sunt între cele mai mari. Potrivit unei situaţii provenite de la Casa Judeţeană de Pensii Arad, un fost pilot arădean primea anul acesta, cea mai mare pensie din judeţ: 19.000 de lei. Peste 30 de mii de pensionari arădeni primesc pensii de 400 de lei, la o valoare de 48 de ori mai mică decât ale fostului pilot.

Recomandările redacției