Pupils from various schools wear masks during an anti-drugs awareness march around the Parliament Palace building in Bucharest

Prevenirea şi reducerea consumului de droguri, la nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare Şi Consiliere Antidrog Arad, s-a realizat prin măsuri de conştientizare şi implicare a tuturor, în special a copiilor şi tinerilor, în proiecte de prevenire a consumului de droguri, universale, în scopul întăririi influenţei factorilor de protecţie şi al reducerii influenţelor factorilor de risc în şcoală, familie şi comunitate.

În anul 2014, în judeţul Arad, întreaga activitate s-a realizat de către trei specialişti ai CPECA Arad. Centrul funcţionează în sediul din Bulevardul General Dragalina Nr. 10, spaţiu aflat în incinta Camerei de Conturi din Arad.

CPECA Arad a derulat activităţi de prevenire a consumului de droguri, la nivelul familiei. Consumul de substanţe este privit ca un fenomen de inadaptare, de neintegrare socială, ducând la o stare conflictuală determinată de existenţa unei neconcordanţe între idealurile individului, sistemul său de valori şi ofertele sociale. În cazul în care mediul social nu este unul prielnic, riscul ca tinerii să adopte un comportament de consum de droguri este ridicat. Într-un asemenea context, o atenţie deosebită a fost acordată activităţilor de prevenire desfăşurate în comunitate.

Dintre evenimentele şi proiectele de prevenire în comunitate implementate la nivelul CPECA Arad, se numără lansarea proiectului „Zborul devine cădere când drogurile îţi frâng aripile”, „Ziua Mondială fără Fumat”, ca activitate de informare, sensibilizare şi conştientizare desfăşurate în mediul şcolar subscrise temei propuse de OMS cu logo-ul „Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli”. Evenimentul desfăşurat pentru a marca „Ziua Internaţională de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri”, s-a realizat prin  lansarea Strategiei Judeţene Antidrog şi a Planului de Acţiune pentru Implementarea acesteia. Pentru marcarea „Zilei Naţionale fără Tutun”, au fost derulate următoarele activităţi: au fost susţinute 4 activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la riscurile consumului de tutun asupra sănătăţii în special a efectelor negative ale fumatului pasiv şi repercusiunile acestuia asupra copiilor şi tinerilor. Au fost tipărite 90 de materiale informative 80 de pliante şi 10 afişe conform machetei transmise de la nivelul Agenţiei Naţionale Antidrog. Au mai fost derulate activităţi de prevenire în Penitenciarul Arad, practic o acţiune de informare cu privire la riscurile şi efectele negative ale consumului de droguri ilegale.  De asemenea, a avut loc implementarea la nivel local a proiectului „Sănătate în aer liber”, urmărind informarea, educarea şi conştientizarea cu privire la consumul de tutun, alcool, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, adresate elevilor din învăţământul preuniversitar.

Recomandările redacției