mars paduri

Românii care se opun defrişărilor ilegale de păduri îşi dau întâlnire, duminică, la Bucureşti, pentru a participa la un marş. Conform româniacurata.ro, acţiunea este organizată în Piaţa Universităţii, de  Comunitatea Uniţi Salvăm, Coaliţia de Mediu din România şi Coaliţia „Natura 2000″. „Atragem atenția  factorilor de decizie politică din țara noastră asupra faptului că nu mai suntem dispuși să tolerăm continuarea jafului din pădurile României, păduri care adăpostesc ultimele fărâme de natură sălbatică”, susţin organizatorii.

Protestatarii cer combaterea tăierilor ilegale, îmbunătăţirea implementării programului „Radarul Pădurilor”, deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier, întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură, confiscarea utilajelor și a mijloacelor de transport ale infractorilor şi contravenienţilor silvici; să se ia măsuri drastice în cazul ilegalităților din domeniul achiziției și prelucrării lemnului, să se protejeze pădurile virgine, cvasivirgine și parcurile naționale; instituirea unor reguli de bune practici de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităților locale; finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare; dar şi transferul terenurilor proprietate de stat situate în arii protejate ori situri Natura 2000 din domeniul privat al statului în domeniul public şi introducerea unui program naţional de achiziţii de stat, având ca obiectiv final trecerea tuturor acestor zone în obiect al proprietăţii publice.

„Comemorăm codrii pierduţi din România”

Vă reamintim că luna trecută, pe 9 mai, un protest similar a avut loc la Arad şi în 20 de oraşe din ţară, evenimentul desfăşurându-se sub genericul „Comemorăm codrii pierduţi din România”. Printre participanţi s-a aflat şi cunoscutul alpinist arădean Zsolt Török. „Fac alpinism de 27 de ani şi mi se pare normal să mă alătur acestui protest. E sinistru ce se-ntâmplă în ţara noastră cu pădurile. Trebuie să  învăţăm că avem putere. În România lumea încă nu ştie şi nu este responsabilă. Aproape că este o normalitate ca politicienii să fure, este aproape normal să se întâmple lucruri din astea – şi nimeni nu-şi dă seama că fiecare dintre noi putem să schimbăm totul, că trebuie doar să contribuim, să acţionăm. Iubesc enorm Aradul şi cred în Arad şi în arădeni. Este timpul ca arădenii să se unească împotriva tuturor măsurilor negative, fie că e vorba de toată ţara, fie că este vorba de ceva pe plan local”, a spus atunci, printre altele Zsolt Török. Reprezentanţii Centrului de Studii şi Iniţiativă Civică, cei care au organizat acţiunea, susţineau că se opun masacrării pădurilor în numele profitului cu orice preţ. „Este cazul să se pună stop acestor 25 de ani de abuzuri şi de jafuri.  Acesta e un prim semnal prin care ne arătăm împotriva nelegiuirilor comise împotriva pădurilor şi sperăm să se coaguleze încet-încet o atitudine publică împotriva acestor mârşăvii ce se fac cu acceptul clasei politice. Din păcate, clasa politică este părtaşă la toate abuzurile astea, aşa cum s-au exprimat recent nişte investigatori din Austria: «Aveţi un guvern ieftin, aveţi păduri ieftine, deci toate se leagă»”, a declarat Doru Neacşu, de la Centrul de Studii şi Iniţiativa Civică.

În încheiere trebuie spus că ziarul nostru a tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la faptele reprobabile care se petrec în pădurile judeţului. Am scris despre jaful petrecut la Ocolul Silvic Valea Mare, cu toate că s-a încercat muşamalizarea cazului, despre tăierile ilegale de la Ocolul Silvic Beliu, despre cele întâmplate la Ocolul Silvic Valea Mureşului RA Bârzava şi alte fapte similare.

Recomandările redacției