•  Interviu cu Florin Ţole, primarul comunei Ususău

primarAmbițios din fire, Florin Ţole, primarul comunei Ususău a venit la Primărie cu hotărârea fermă de a ridica nivelul de viaţă al oamenilor locului şi de a face tot ce este necesar pentru ca faţa acestei comune să se schimbe total. Deşi are în componenţă cinci sate: Ususău – centru de comună, Dorgoş, Pătârş, Zăbalţ şi Bruznic, populaţia comunei nu e mare, în jurul a 1.400 de locuitori. Amplasată la circa 40 km de Arad, în Nordul Dealurilor Lipovei, comuna se află pe malul stâng al Mureşului.
– Cum apreciați timpul scurs de la preluarea conducerii comunei Ususău, domnule primar?
– Vreau să încep prin a spune că… nu numai că nu mai avem șase miliarde și jumătate de lei vechi datorii! Așa am preluat eu primul mandat. Și, nu numai că nu mai avem datorii dar de atunci în comună s-au dat în folosință: o școală nouă – în 2013, o grădiniță nouă – în 2014, două terenuri de sport moderne cu suprafață sintetică – la Ususău și Zăbalț; în plus, s-au asfaltat 3 km de drum comunal (DC83, Ususău-Chelmac), plus alți 3 km ai DC86, la Buznic. La inițiativa și la insistențele noastre dar cu sprijinul Consiliului Județean Arad, firește, s-a reușit și asfaltarea porțiunii de drum județean DJ682 ce străbate comuna. De asemenea, de la un microbuz școlar cu opt locuri am ajuns la… două microbuze de câte 16 locuri, pentru transportul elevilor la și de la școală.
– Împresionant, e adevărat. Revenind, însă: ce aveți acum în lucru ?
primar si Vice– Avem numeroase proiecte „pe rol“ cum se spune, în diverse stadii; dar, chiar în lucru este Parcul Central din Ususău, realizarea de trotuare – s-au făcut deja 1,5 km, plus șanturi pluviale betonate, refugii pentru stațiile de autobuz.
Ar mai fi de spus că am reușit achiziții deosebite: o mașină de pompieri nouă, un buldoexcavator, un miniexcavator pe șenile, o autobasculantă și un autogreder. Cu ele am realizat toate lucrările din comună și în plus ne-am și făcut singuri deszăpezirea când a fost cazul, deoarece avem și o „lamă“ cu acest specific ce se atașează buldoexcavatorului.
– Spuneați ceva de… lumină!
– Da. Lumina a venit… imediat după ce am preluat. Vorbesc de lumina de pe străzi, la vreme de noapte; o mare pro­blemă pentru noi. Adică am reușit reabilitarea totală a iluminatului stradal ce are acum, în fiecare sat aparținător, corpuri de iluminat economice, la fiecare stâlp!
– Ce proiecte de viitor aveți?
– Ne gândim, firește, la proiecte mari; deoarece avem utilaje și facem lucrările ce se impun în mod curent. Deci, pentru viitorul imediat vrem să asfaltăm toate străzile din localitatea Ususău, adică în jurul a 6,3 kilometri de drumuri la care se adaugă peste 12 km de șanțuri pluviale betonate, pentru ca în fundația drumurilor să nu apară infiltrații.
– O ultimă întrebare: care este relaționarea în cadrul întregii echipe de la Primărie?
– Putem spune clar că avem o relaționare bună, atât cu viceprimarul cât și cu întreg Consiliul Local; de asemenea, echipa angajaților de la Primărie este deosebită. Altfel nici nu s-ar fi putut realiza atât de multe lucruri în acești câțiva ani, motiv pentru care vreau să le și mulțumesc. Mai ales că, așa cum vă spuneam într-o discuție anterioară, atunci când am venit, comuna aceasta frumoasă era cu da­torii mari și… „înapoiată“ din punctul de vedere al utilităților și chiar și urbanistic. Acum că am prins acest ritm bun de dezvoltare nu vrem să mai stagnăm.

Recomandările redacției