caprarPremierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea ba­nilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, adică în perioada 2007-2008. De ase­menea, DNA cere Camerei Depu­taţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese. Comisia juridică  a Camerei Deputaţilor a respins, după audierea premierului Victor Ponta, cererea DNA de începere a urmăririi penale a acestuia, întocmind un raport în care nu se solicită urmărirea penală. Ieri în plen, din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de ieri au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru „proiectul de hotărâre respingerea cererii de începere a urmăririi penale” a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost „împotrivă”. Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului. Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirmă că votul prin care deputaţii au respins cererea DNA pentru urmărirea sa penală este unul normal. „Vreau şi cred că Parlamentul şi Guvernul au obligaţia de a respecta Constituţia şi de a-i apăra mai ales pe alţii, pentru că alţii, oameni simpli, nu au sprijinul pe care am avut eu ocazia să-l am. La asta trebuie să ne gândim de acum încolo”, a spus Ponta. În schimb din tabăra liberală optica a fost cu totul alta: „Decizia care se va lua azi va afecta demo­craţia din România, percepţia cetăţenilor asupra Parlamentului ca instituţie fundamentală a democraţiei, imaginea României. Ce se va decide azi va face înconjurul lumii şi va fi urmărit de toate cancelariile lumii civilizate. Noi azi votăm pentru a stabili un lucru clar: în România, respectând Constituţia, nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar pre­mie- rul. Azi votăm dacă Parlamentul susţine sau nu înfăptuirea dreptăţii de către puterea ju­decătorească. Azi votăm ca să stabilim clar dacă Parlamentul obstrucţionează sau nu justi­ţia”, a spus Ludovic Orban, vice­președinte PNL.
Reacţiile mediului politic arădean nu s-au lăsat pera mult aşteptate. Votul nu a fost unul sur­- prinzător, din punct de vedere pur aritmetic, dar este încărcat de multă simbolistică. Dincolo de aceste cifre, am dorit să aflăm care sunt punctele de vedere ale actorilor polici de la nivel local.
Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad:. „Îmi doresc ca în România să funcţioneze cu adevărat separarea puterilor în stat. Pri­mul ministru a primit votul de investitură în Parlament şi Parlamentul este singura instituţie care poate să îi retragă mandatul. Anul viitor vom avea alegeri parlamentare şi electoratul va spune ce proiect de guvernare primeşte încre­derea pentru următorii ani. Cred că în România funcţionează prezumţia de nevinovăţie, nu prezumţia de vinovăţie. Până la aducerea unor probe te­mei­nice contrare, sunt convins, alături de toţi colegii mei din PSD Arad, că Victor Ponta este nevinovat. Nu cred că simpla formulare a unor acuzaţii trebuie să conducă la cădere unui guvern. Cred cu convingere că în România niciun om nu trebuie să aibă de suferit înainte ca instanţele de judecată să stabilească o eventuală vinovăţie”.
Ionel Ciupe, preşedintele PLR ARAD a punctat: „Votul a fost unul normal, iar diferenţa mai clară decât cea scontată. Pe de altă parte lupta este clar una pentru putere. Liberalii conti­nuă de fapt politica lui Băsescu şi sunt în stare să sacrifice orice pentru a ajunge la pute­re. Din păcate partea cea mai tristă este că frica a ajuns să fie o dominantă  a societăţii noastre. Ceea ce arată clar că există un dezechilibru între puterile statului”.
Mircea Purcaru preşedintele PC Arad: „Din nefericire am ajuns o ţară în care DNA conduce Guvernul şi Parlamentul. Nu este normal ca dosare vechi de 7-8 ani să fie scoase acum de la naftalină. Cei de la Bruxelles vor o majoritate care să apar­ţină Grupului PPE. Eu zic că acum, ce avem în România este orice, numai democraţie nu”.
Prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea, reacționează după votul din Parlament: „Cei doi deputați ai PSD Arad, Dorel Căprar și Flavius Măduța au ratat șansa de a se delimita de premierul Victor Ponta, primul premier de după Revoluție care este cercetat penal pentru fapte grave de corupție în timp ce este în funcție. Votul celor doi parlamentari ai PSD Arad este un vot clar dat împotriva justiției. Votul pe care parlamentarii PSD l-au dat  astăzi împotriva cererii DNA generează României grave probleme de imagine și de credibilitate în raport cu partenerii europeni și internaționali”. Acesta a mai precizat că practic statutul de urmărit penal este incompatibil cu funcția de premier al unei țări europene. Deşi pe moment lucrurile par a fi intrate în normal, aceasta ar putea fi şi liniştea dinaintea unei furtuni politice.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției