fila

Explorată în mod eficient în cadrul stagiunilor muzicale ale Filarmonicii, creaţia lui Felix Mendelssohn Bartholdy continuă să ofere surprize melomanilor, capitolele rareori sau aproape deloc valorificate ale catalogului său fiind o sursă de inspiraţie pentru cercetători, muzicieni sau simpli iubitori ai liberaturii romantice. Seara de 11 iunie 2015  programează în premieră în repertoriul Filarmonicii Simfonia a II-a, Lobgesang, un ópus hibrid, o simfonie – cantată  creată în iunie 1840, cu ocazia celebrării care a avut loc la Leipzig, a 400 de ani de la invenţia tipografică a lui Gutenberg.

Considerată o raritate pentru repertoriul modern, Lobgesang  asimilează în economia ei o simfonie în trei mişcări, care serveşte ca introducere la o cantată  inspirată din textele Psalmilor, alcătuită din nouă numere pentru cor, trei solişti şi orchestră.

Propusă de tânărul  dirijor Radu Zaharia cu ocazia concertului său de licenţă, partitura  reprezintă o realizare comună a corului academic, pregătit de dr. Robert Daniel Rădoiaş, a orchestrei simfonice şi a soliştilor invitaţi – soprana Adela Zaharia, mezzosoprana Simona Zaharia şi tenorul Daniel Zah.

Radu Zaharia

Radu Zaharia a absolvit secţia de dirijat a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, studiind sub îndrumarea maestrului Petru Sbârcea. Experienţa sa profesională cumulează diferite tipuri de activităţi: co-fondator şi dirijor al Orchestrei Simfonice de Tineret Transilvania, al cărei  concert de debut  a avut loc în aprilie 2014 la Cluj-Napoca. Din luna August 2012, Radu Zaharia este realizatorul unei serii de concerte sub titulatura „Foedus Concordiae”, concerte constituite dintr-un ansamblu de orchestră şi cor de cameră, la pupitrul cărora tânărul dirijor a susţinut două concerte la Catedrala Catolică din Arad, dintre care unul vocal-simfonic. De asemenea, în noiembrie 2012, l-a asistat pe maestrul Neil Thomson (Anglia) la colaborarea avută cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române. Ca urmare a impresiilor după această colaborare, Radu Zaharia a fost invitat de către maestrul Thomson, în perioada 25 februarie – 2 martie 2013, la Paris, în scopul perfecţionării muzicale. Pe toată perioada studiilor, tânărul dirijor s-a aflat şi la pupitrul ansamblurilor Academiei de Muzică Gheorghe Dima”, precum şi al orchestrei simfonice „Agile” din Cluj-Napoca, abordând un repertoriu variat. Ca şi formare adiţională, tânărul dirijor a participat la un curs de măiestrie care a avut loc la Academia de Muzică în luna februarie 2013, condus de maestrul Noam Zur (Israel), precum şi la un curs vocal-simfonic de măiestrie, condus de maestrul Roland Börger (şef al catedrei de dirijat al Conservatorului Mendelssohn din Leipzig).

Recomandările redacției