canicula

În urma avertizării de caniculă emisă de meteorologi, cu atenţionare de temperaturi peste 30ºC la nivelul judeţului Arad, Direcţia de Sănătate Publică recomandă populaţiei următoarele măsuri preventive: hidratarea pentru funcţionarea normală a organismului; pentru prevenirea incidentelor este recomandat, pe cât posibil, evitarea expunerii prelungite la soare, între orele 11-18; purtarea pălăriilor de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. „De asemenea, recomandăm menţinerea temperaturii în jur de 37ºC  şi înlocuirea pierderilor de apă pentru evitarea apariţiei crampelor de căldură, insolaţiei, epuizării, şocului hipertermic; consumul zilnic de lichide (între 1,5 -2 litri), fără a se aştepta să apară senzaţia de sete, fiind necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 -20 de minute; apa trebuie consumată în cantităţi mici, dar mai des; lichidele consumate trebuie să nu fie foarte reci, deoarece se elimină mult mai repede din stomac decât cele calde; nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene verde, galben, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă; evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc); diferenţa de temperatură nu trebuie să fie foarte mare, dacă aveţi aer condiţionat reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Medicii recomandă evitarea plimbărilor prin soare puternic în zilele foarte călduroase. „În această privinţă facem o atenţionare în plus persoanelor în vârstă, copiilor şi suferinzilor de hipertensiune. Dacă din cauza căldurii respiraţia devine greoaie şi vă hiperventilaţi este important să încercaţi să inspiraţi aer încet şi profund către abdomen. Puteţi să vă împreunaţi mâinile peste gură şi nas pentru a ajuta respiraţia şi a vă ajuta să vă reveniţi. Aveţi grijă să staţi într-o încăpere bine aerisită şi ventilată. Beţi apă suficientă (minim doi litri pe zi) pentru a evita deshidratarea corpului care v-ar putea provoca ameţeli şi stări de leşin“, ne îndeamnă medicii de la UPU.

Insolaţia apare atunci când mecanismele de termoreglare ale organismului nu mai reuşesc să compenseze căldura primită din mediul ambiant, temperatura corporală crescând şi determinând apariţia de leziuni cerebrale şi la nivelul altor organe. Clinic, insolaţia se manifestă prin cefalee (durere de cap), ameţeală, congestie facială, greaţă, vărsături, creşterea frecvenţei cardiace şi respiratorii, eventual leşin. Frecvent întâlnită şi adesea deosebit de gravă, dacă nu este corectată la timp, este deshidratarea instalată ca urmare a consumului de lichide în cantităţi prea mici faţă de pierderile prin transpiraţie.

Afectarea oculară, secundară expunerii la radiaţii ultraviolete, se manifestă acut (keratită, conjunctivită) şi cronic (creşte riscul de cataractă şi de afectare retiniană). Este strict interzis ca cineva să se uite direct la soare, cu sau fără ochelari de protecţie, deoarece soarele puternic poate produce leziuni ireversibile ale retinei.

Recomandările redacției