onoriu feleaUn proiect integral arădean începe să prindă contur pe zi ce trece; se numeşte Irenne, îl are ca autor şi producător pe arădeanul Onoriu Felea şi are ca ţintă tur­narea filmului cu acelaşi nume. „Este un proiect la care lucrez de aproape doi ani: un film care se va numi Irenne, al cărui scenariu l-am scris, şi a cărui acţiune se petrece în Arad, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Este povestea unui ucenic cofetar de 22 de ani îndrăgostit de Irenne, fiica de 20 de ani a patronului său. Povestea lor de dragoste evo­luează în paralel cu crearea unei noi reţete de prăjitură, dar complicaţiile majore apar atunci când Mihai, ucenicul cofetar, este înrolat şi trimis pe front. Povestea este reală dar, cum este şi firesc, am pigmentat-o cu imaginaţie. În pro­iect au venit şi coregrafa Baczo Tunde, şi compozitorul Cari Tibor”, a spus Onoriu Felea.
Gândind în perspectivă, scenaristul, coregrafa şi compozitorul au gândit un spectacol de teatru-dans care să promoveze filmul care urmează a fi turnat exclusiv în Arad. „Am gândit un spectacol în care să preluăm tema scena­riului de film şi să o transpunem scenic în varianţă coregrafică. Selecţia dansatorilor se va face pe 18 şi 19 iunie, în fiecare zi câte două serii – de la orele 11 şi de la orele 16. Desigur că po­sibilităţile pe care le vor etala dansatorii şi muzica scrisă de Cari Tibor vor influenţa concep­ţia coregrafică şi dramatică, dar provocările nu ne sperie, dimpotrivă”, a spus coregrafa Baczo Tunde.
Conform celor spuse de protagoniştii proiectului, spectacolul preconizat va avea premiera pe scena Teatrului „Ioan Slavici” din Arad în noiembrie şi se va constitui în avanpremiera artistică lirico-tragică a filmului. „Desigur că mu­- zica urmăreşte, cu mijloacele sale, linia sensibilă a scenariului, Ne-am propus ca părţi din coloana sonoră a filmului să fie înregistrate şi difuzate de sine stătător ulterior, dar spec­tacolul va fi cu muzică live. Şi muzica, şi dansul vor ilustra tablouri importante din scenariu, bineînţeles că în cheia imaginată de scenarist, adică în manieră ultrasensibilă”, a spus Cari Tibor.

Cei trei au sprijinul total al Centrului Cultural al municipiului Arad, dar aşteaptă să li se alăture şi alţi arădeni pasionaţi de artă, de cultură în general. „Întregul proiect este gândit pentru Arad, aşa că avem convingerea că ni se vor alătura şi alţi arădeni. Vrem să arătăm că şi la Arad se poate face film, şi la Arad se poate face teatru-dans, şi la Arad se pot face lucruri frumoase”, a spus în încheiere Onoriu Felea.

Recomandările redacției