arad 2021

Consilierul local Cătălin Lazurca, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Municipal Arad, a cerut demisia lui Andrei Ando din funcţia de director executiv al Asociaţiei “Arad Capitală Culturală Europeană 2021”, după ce acesta din urmă i-a luat apărarea fostului ministru Ioan Rus, într-un editorial scris în calitate de ziarist.

“Faptul că domnul Ando nu cunoaşte sensurile cuvintelor pozitivism şi constructivism, dar le foloseşte dezinvolt în articole în care, ambiţios nevoie mare, îşi expune viziunea strategică pe 10 ani, asta mai treacă-meargă. Dar când se apucă să ia apărarea ineptului Ioan Rus, ministrul demisionat, asta deja mi se pare stupefiant. Nu cred că domnul Ando este unul atunci când scrie editoriale, şi altul atunci când conduce Asociaţia Arad 2021. Domnul Ando este director al Asociaţiei pentru că e ziarist, nu pentru vreo spectaculoasă performanţă personală în domeniul (managementului) cultural”, a transmis Cătălin Lazurca într-un comunicat de presă.

Acesta a mai adăugat faptul că Andrei Ando nu ar trebui să folosească “Asociaţia Arad 2021 ca pe o platformă de comunicare şi afirmare personală. După cum aceeaşi sănătoasă prudenţă ar fi trebuit să-l împiedice să se poziţioneze atît de partizan şi politic în chestiunea ineptului Ioan Rus: e o poziţionare în flagrantă contradicţie cu apolitismul (sau pan-politismul) proiectului de candidatură pe care în acest moment îl coordonează”.

Pentru a exemplifica, Lazurca a citat în comunicatul de presă câteva dintre consideraţiile lui Andrei Ando, respectiv: “Declaraţiile ministrului Ioan Rus, privind familiile unor muncitori români din străinătate, au creat o isterie artificială. Rus are dreptate, chiar dacă a spus lucrurilor pe nume, a fost excesiv de direct”, “Da, e bine că Rus a spus lucrurilor pe nume, fiindcă a atras atenţia asupra unui flagel”.

“Ţinând cont de această poziţionare publică a domnului Ando, declar, în calitate de preşedinte al Comisiei de cultură a CLM Arad, că, atâta vreme cât domnul Ando ocupă o poziţie managerială în cadrul Asociaţiei Arad 2021, eu nu voi mai susţine nici un proiect al acesteia. Mai cu seamă pentru că, din această poziţie, domnul Ando şi-a asumat şi rolul de purtător de cuvânt al proiectului de candidatură. E, dacă vreţi, o cerere politicoasă, adresată aceluiaşi domn Andrei Ando, de a-şi prezenta demisia”, a transmis Cătălin Lazurca.

 

Andrei Ando: “Nu am motive să demisionez”

Andrei Ando a reacţionat faţă de cele comunicate de Cătălin Lazurcă transmiţând că nu doreşte să intre în polemică în acest moment cu acesta.

“Nu este un motiv de demisie faptul că omul politic Cătălin Lazurcă nu suportă diversitatea în gândire. Mai degrabă ar putea fi faptul că trăim într-un oraș în care președintele comisiei de Cultură al Consiliului Local Municipal are, la 25 de ani de la Revoluție, apucături de cenzor din perioada în care opinia era considerată un delict. Îl informez pe domnul Lazurcă de faptul că în calitate de jurnalist, de cadru universitar, de om implicat în viața cetății, pledez împotriva cenzurii și a abuzului de putere, fie că îi place domniei sale, fie că nu. Voi continua să mă exprim în calitate de jurnalist indiferent de frământările sale personale”, a precizat Andrei Ando.

Recomandările redacției