director agricol

Ploile de duminică noaptea şi de astăzi au mai domolit îngrijorările agricultorilor arădeni dar mai este până la normalizarea situației. Aceasta deoarece în acest an precipitațiile de primăvară au fost  „subțiri“ cantitativ – față de anul trecut, de exemplu, părere împărtășită și de mai-marii din agricultura județului. Bunăoară, în luna mai – luna în care bătrânii ziceau că dacă-i ploaie „se face mălai“ – media a fost de doar 36 litri/mp, mult sub necesar. Nici în prima jumătate a lunii iunie nu a fost mai bine, ploile doar… anunțându-se că vin, fiind doar mici „răpăieli“. Asta până în noaptea de duminică spre luni când a plouat consistent în aproape tot județul.

Fiind vorba de mâncarea noastră de fiecare zi, îngrijorarea agricultoruilor era legitimă, scoțând în evidență ce mult ne lipsește un sistem de irigații. „Deși până acum n-a plouat consistent iar situația era de natură se îngrijoreze, culturile n-au fost încă afectate. Problema era căldura mare, neobișnuită perioadei, lipsa apei putând influența productivitatea, deoarece bobul acuma acumulează. A mai plouat sporadic în zonele de deal, care au suprafețe împădurite; acolo umezeala era mai multă dar nici acolo destulă.  

În aceeași idee, însă, nu pot să nu subliniez cât de mult ne lipsește un sistem general de irigații care să asigure apa necesară în perioadele secetoase. Pentru realizarea lui e nevoie însă de o solidă stabilitate cadastrală, altfel nici un investitor nu se hazardează la o investiție atât de mare; și rămânem toți până atunci la mâna Mamei Naturi“, ne spunea Ioan Martin, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad.

Iată că anunțata ploaie de duminică noaptea a schimbat în bine situația iar cele ce se anunță o vor îmbunătăți.

Recomandările redacției