diicot tm
Update
Poziţia Poliţiei Române

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Timişoara au efectuat 10 percheziţii domiciliare, pe raza județelor Timiș și Arad, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de minori și proxenetism.
La data de 18 iunie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara au efectuat 10 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Timiş și Arad, la membrii unei grupări infracţionale specializate în trafic de minori și proxenetism.
De asemenea, poliţiştii au pus în aplicare 18 mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, pentru audieri.
Din cercetări a reieşit că, în ultimii ani, cei 10 membri ai grupării infracţionale, cu vârste între 25 şi 40 de ani, ar fi racolat şi exploatat sexual mai multe tinere, printre care şi minore.
În fapt, victimele ar fi fost obligate să practice prostituţia, fiind plasate în diferite locuințe din Timișoara și Arad.
Inițial, membrii grupării ar fi început relații amoroase cu victimele, oferindu-le cazare și întreținându-le, după care, prin amenințări și violență, le-ar fi obligat să întrețină relații sexuale cu diferite persoane, contra unor sume de bani.
În urma administrării probatoriului, 5 membri ai grupării au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă, iar faţă de alte 7 persoane a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române și al Serviciului Român de Informații.
La activităţi au participat şi polițiști ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale – Inspectoratul de Poliție Județean Timiş, specialiști din cadrul D.G.A. Timiș și jandarmi.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări faţă de suspecţii Paul Vasile Mînzu, Ovidiu Gîţan, Ovidiu Torj, Gheorghe Bală, Firu Tiron, Amarildo Alin Iacuşi, Dan Călin Ardelean, Handke Giuseppe şi Muczi Attila, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire/aderare la un grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism, pornografie infantilă şi folosirea serviciilor unei persoane exploatată.
Totodată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara, efectuează cercetări faţă de suspectul Nicolae Aurelian Tomuş, judecător în cadrul Judecătoriei Timişoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea serviciilor unei persoane exploatate şi şantaj (…), şi faţă de suspecții Adrian Popescu şi Petru Boţ, pentru săvârşirea infractiunii de folosirea serviciilor unei persoane exploatate.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2014, pe raza municipiului Timişoara şi Arad, s-a constituit un grup infracţional organizat cu preocupări pe linia exploatării sexuale a persoanelor minore şi majore în folosul lor financiar.
S-a reţinut că membrii grupului infracţional au racolat şi recrutat eleve de liceu, prin metoda ,,loverboy,, pe care ulterior le determinau să practice prostituţia în folosul lor financiar contra unor sume cuprinse între 200 – 600 de lei.
„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că suspecţii Mînzu, Gîţan, Torj şi Bală au racolat minore, până în prezent fiind identificate peste 25 de victime, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, prin intermediul reţelei de socializare facebook, pe care le ademeneau prin diverse metode, profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau. Persoanele vătămate erau de regulă plasate unor persoane importante cu atribuţii în domeniul juridic (judecători, avocaţi), medical şi în rîndul celor care asigurau ordinea (agenţi de poliţie), iar în cazul în care minorele doreau să întrerupă legătura cu membrii grupării, suspecţii recurgeau la şantaj ameninţând victimele că vor prezenta membrilor de familie unele filme compromiţătoare cu acestea”, precizau procurorii DIICOT.
De asemenea, din probele administrate în cauză, a rezultat că suspectul Tomuş a ameninţat o victimă, cu darea în vileag a unor situaţii compromiţătoare pentru ea (scene erotice filmate, dezvăluirea imoralităţii victimei), în scopul de a o determina să continuie relaţia sexuală pe care suspectul o întreţinea cu aceasta.
Procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara au dispus măsura reţinerii faţă de cinci persoane şi măsura controlului judiciar faţă de alte şapte persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații şi Direcţia Operaţiuni Speciale, acţiunea fiind efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Acţiuni Speciale –Inspectoratul de Poliție Județean Timiş, specialiști din cadrul D.G.A. Timiș și jandarmi.

Recomandările redacției