SANYO DIGITAL CAMERA

Polarizarea politică din ultimul an a generat regrupări și repoziționări ale unor forțe ale scenei publice. Este cazul și liberalilor reformatori, dar și al conservatorilor. Practic la această fuziune se lucrează de câteva luni bune.

Membrii comisiei mixte PLR-PC au susţinut că obiectivul este de a consolida „o a treia forţă politică a ţării, o forţă etică de centru, a clasei de mijloc, a acelora care lucrează în serviciul public, a întreprinzătorilor din toate sectoarele economiei, a practicienilor profesiilor liberale, a românilor pentru care libertatea individuală este pusă cu adevărat în valoare prin asumarea activă a responsabilităţii pentru propriul destin, pentru soarta comunităţii şi prosperitatea naţiunii”. La finele săptămânii trecute, la București acest fapt a devenit realitate. Noul partid politic care a rezultat din fuziunea PLR-PC se numește  Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi va candida independent la alegerile locale şi parlamentare, „fără alianţe”, au anunţat cei doi copreşedinţi ai partidului, Călin Popescu-Tăriceanu (PLR) şi Daniel Constantin (PC). „Noul partid va fi denumit ALDE, adică Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor. El va face parte din familia liberală europeană. Colegii noştri liberali care sunt la curent cu discuţiile dintre noi, i-am informat pe tot parcursul acestei perioade, despre negocierile pe care le-am avut, sunt foarte bucuroşi să ne primească în familia lor”, a spus preşedintele PLR. Reprezentanţii noii formaţiuni politice au stabilit deja că la alegerile parlamentare şi la cele locale vor participa independent, iar candidaţii vor fi stabiliţi prin alegeri interne. „La alegerile viitoare vom candida ca formaţiune de sine stătătoare, independenţi, nu vom merge în nicio alianţă. Acest lucru este valabil atât pentru alegerile locale, cât şi pentru alegerile parlamentare. Avem structuri în teritoriu, avem numeroşi aleşi, care cu toţii şi-au exprimat dorinţa, bazându-se pe propria capacitate, de a candida pe liste proprii”, a mai spus Tăriceanu. El a anunţat că va participa în 24 iunie, la reuniuniea liderilor partidelor liberale din Europa, la Bruxelles, pentru care a primit deja o invitaţie oficială de a se alătura partidului european ALDE.  „Este un rezultate firesc, o alternativă care se cere, mai ales după evoluţiile politice din ultimii ani, culminate cu alegerile prezidenţiale din anul 2014, aceea de a avea o alternativă la ce înseamnă astăzi partea politică de stânga, partea politică de dreapta şi, mai ales, pentru acel electorat de centru, care astăzi nu se regăseşte în nicio parte, dar care în egală măsură este dezamăgit de ce înseamnă astăzi liberalismul prin Partidul Naţional Liberal, amestecat oarecum cu valorile Partidului Democrat Liberal”, a declarat Daniel Constantin, copreședinte al ALDE.  În prezent, PC şi PLR formează grupuri parlamentare comune la Senat şi la Camera Deputaţilor.

Ionel Ciupe, liderul filialei locale a PLR , ne-a declarat:  „Atmosfera  de la Congresul de fuziune pot spune că a fost electrizantă. Nu au existat nici cele mai mici tensiuni între cei prezenți, asperități care l-a alte demersuri de acest gen sunt la ordinea zilei. Este un  semn că ambele partide au făcut un pas corect și necesar. Urmează ca și la nivel local să punem la punct o stategie comună și să ne întărim organizațiile pentru a pregăti cum trebuie alegerile locale de la anul. La Arad, filiala ALDE va avea obiective serioase, ambiţioase şi sustenabile pentru alegerile din 2016, sub deviza «Voieşte şi vei putea, luminează-te şi vei fi» pentru a reorienta pozitiv Aradul spre demnitate, progres şi respect. ”. Așadar și la nivel local ALDE va funcționa având doi copreședinți, celălat fiind deja fostul conservator Mircea Purcaru.

Recomandările redacției