vaci moarte zadareni

În a doua jumătate a acestei săptămâni, unii localnici din Zădăreni care aveau vaci afară la păscut, pe pășunea satului, au observat că animalele lor au un… comportament neobișnuit. Erau neliniștite și păreau că aveau o anume suferință. În plus, la o privire mai atentă au observat că unele aveau și un colorit albastru al limbii. Din păcate situația a evoluat și mai neplăcut, după cum ne-a relatat mai apoi primarul comunei, una dintre animalele cu astfel de manifestări a murit, spre disperarea proprietarului, iar alte câteva prezentau și ele simtome alarmante. Au fost anunțate autoritățile, a fost întrebat și paznicul lor și într-un târziu s-a dedus că ar fi mâncat dintr-o substanță necunoscută, găsită în drumul lor, într-o zonă mlăștinoasă – un fost braț al Mureșului.

Contactată telefonic, Doina Petri, primarul comunei Zădăreni ne-a descris tragica situație.

„Din câte știu eu, situația aceasta neplăcută – chiar tragică pentru familiile în cauză – a debutat încă de pe la mijlocul săptămânii dar s-a acutizat acum, prin faptul că tot mai multe animale venite de la pășune au început să aibă aceleași simptome și câteva au și murit, deși între timp primiseră un anume tratament. S-a constatat că e posibil ca animalele să fi lins o substanță necunoscută, albastră, cu granulație asemănătoare unui detergent, din care s-au găsit mai apoi două grămezi – la mică distanță una de alta, în zona de păscut a vacilor. Locul unde s-au găsit este, e adevărat, în aria protejată a Parcului Lunca Mureșului dar acest aspect nu e relevant – putea fi oriunde. Însă felul cum s-a găsit substanța – nefiind într-un sac, ori pungă, ci vărsată pur și simplu pe jos – te poate duce cu gândul și la aspectul că e posibil să nu fie numai un act neglijent. De asemenea, deja de la primele simptome prezentate de animale, proprietarii lor ar fi trebuit să întrebe mult mai insistent și direct pe paznicul acestora: pe unde au fost și ce au lins animalele în drumul lor. Am aflat că una din vaci avea coloritul albastru pe bot, pe limbă dar și pe un corn, semn că a avut timp să scormonească substanța. Nu sunt atât de multe vaci acum scoase la păscut – poate 15 ori 20 – și sunt animale lente, deci supravegherea lor ar putea fi făcută mai din scurt.

Noi regretăm profund ceea ce s-a întâmplat – mai ales că am auzit că acum sunt deja trei vaci moarte și câteva încă bolnave – și așteptăm să vedem cât mai urgent (luni se va da rezultatul, am înțeles) despre ce substanță e vorba, doarece s-au prelevat probe pentru laborator. Pe de altă parte, am vrea să fie găsită și pedepsită și persoana care a putut să aunce atât de neglijent o astfel de susbstanță toxică în așa mare cantitate pe o pășune. Ar fi putut exista și riscul s-o găsească și unii copii curioși, în jocul lor, ținând cont de faptul că a fost aruncată la vedere, în vechea albie a Mureșului. Fiind departe de șosea, ar putea fi luată în calcul și ideea că nu e o persoană străină de zonă. Oricum, noi recomandăm tuturor oamenilor ca atunci când văd aruncate orice fel de astfel de substanțe necunoscute, în orice loc s-ar afla acestea, să ne anunțe cât mai urgent pentru ca astfel de situații tragice să nu se mai repete“, a încheiat expunerea Doina Petri.

Și, ca să fie „tacâmul“ ciudățeniilor complet, aceată situație tragică a ajuns să umbrească oarecum și sărbătoarea satului Zădăreni, programată cu mult timp înainte pentru duminica trecută.

Recomandările redacției