penitenciar

Centrul Comercial Galleria Mall Arad va fi gazda unui eveniment inedit organizat de Penitenciarul Arad în colaborare cu asociaţia Cetatea Voluntarilor şi  cu Centrul comercial Galleria Mall Arad:  proiectul Biblioteca vie, manifestare în care cărţile vor fi privite şi înţelese ca oameni cu care cititorii interrelaţionează. Manifestarea va avea loc mâine, vineri, 26 iunie, începând cu orele 12,00, sub sloganul „Priveşte-mă ca pe un om, citeşte-mă ca pe o carte”.

Manifestarea este organizată la inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor şi are amploare naţională, deci toate unităţile penitenciare din ţară desfăşoară această activitate în acelaşi timp.

Pe plan local, Penitenciarul Arad a cooptat ca parteneri Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Arad, Asociația Cetatea Voluntarilor Arad și Centrul Comercial Galleria Mall Arad.

Scopul declarat al manifestării este acela de combatere a stereotipurilor şi prejudecăţilor despre mediul de detenţie, personalul de penitenciar şi persoanele internate, stimularea comunicării şi diminuarea distanţei sociale dintre sistemul penitenciar şi comunitate prin implicarea personalului de penitenciar şi a persoanelor internate în activităţi legate de viaţa socială a comunităţii şi desfăşurate în spaţii neconvenţionale, dezvoltarea capacităţii de autodezvăluire în scopul facilitării interrelaţionării dintre publicul larg şi reprezentanţii sistemului penitenciar.

Biblioteca vie va funcţiona ca o bibliotecă obişnuită, la care oamenii vin, împrumută cărţi şi le returnează, cu precizarea că aceste cărţi sunt oameni cu care cititorii intră în contact.

Organizatorii au lansat un apel călduros ca invitaţie la această manifestare: „Dacă vrei să afli informaţii despre mediul penitenciar, despre oamenii care lucrează acolo sau despre persoanele condamnate, atunci împrumută o «carte»! Lasă deoparte propriile prejudecăţi sau ceea ce îţi spun alţii despre mediul penitenciar şi află singur ce te interesează! Vino să fii cititor în «Biblioteca Vie», acolo unde cărţile pot vorbi!”.

Recomandările redacției