conducta

Proiectul prin care Aradul va exporta apă în Ungaria începe să concretizeze. De luna viitoare încep lucrările de construire a unei conducte de 33 de kilometri între Arad şi Bekes, în baza unui parteneriat semnat încă din 2011, investiţia de zece milioane de euro fiind asigurată de partea ungară.

Autorizaţiile şi avizele pentru construirea conductei au fost în sfârşit obţinute, lucrările efective urmând să înceapă chiar din 1 iulie. Conducta, în lungime totală de 33 de kilometri presupune o investiţie de zece milioane de euro, ce va fi suportată de partea ungară.

Proiectul pentru exportul de apă potabilă a fost anunţat încă din 2011, lucrările efective fiind la acel moment programate pentru 2012. Unele stundii, precum şi obţinerea avizelor au durat mai mult decât s-au aşteptat autorităţile, astfel că, abia acum proiectul va intra în linie dreaptă. Aradul va exporta apă în Ungaria, pentru că pânza freatică din zona Bekes oferă apă de calitate inferioară.

În 2011, autorităţile arădene şi omologii din Bekes (Ungaria) au semnat actele de constituire a unei societăţi mixte prin intermediul căreia, judeţul Arad va exporta apa potabilă.

Societatea înfiinţată se numeşte Aqua Trans Mureșul SA, cu capital mixt româno-ungar. Firma a semnat cu Consiliul Județean Arad un contract prin care a concesionat 20 de foraje de apă. Lucrările ce vor începe în câteva zile ar urma să fie gata la jumătatea anului viitor. Mai apoi, după execuţia probelor, livrarea de apă către Ungaria se va face la preţul ce urmează a fi stabilit după o formulă de calcul şi care va fi actualizat în momentul începerii livrării. Se vor livra, în medie, 22.000 mc/zi, dar maximum 30.000 mc/z

De apă potabilă din Arad vor beneficia 350.000 de oameni din 60 de localităţi ale judeţului Bekes, unde apa nu respectă normele europene şi este contaminată cu arseniu. Aradul foloseşte doar 30 la sută din disponibilul de apă potabilă, tot atât urmând să fie transferată peste graniţă.

Recomandările redacției