pasarela

Pasarela peste râul Mureş, care leagă centrul Aradului de Ştrandul Neptun, a fost inaugurată oficial, miercuri, în prezenţa autorităţilor locale, a constructorului şi a aproximativ 100 de arădeni.

Inițial, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat că pasarela pietonală va fi inaugurată joi, 25 iunie, însă festivitatea a fost devansată, urmând să fie organizată miercuri seara.

Imediat după de a tăiat panglica inaugurală primarul Gheorghe Falcă a anunţat că municipalitatea mai pregăteşte construirea a două pasarele care să lege oraşul de Cetatea Aradului.

„Astăzi am inaugurat pasarela peste Mureş. Deşi timpul nu ne-a ajutat am avut o asistenţă numeroasă. Ne bucurăm că reuşim să închidem o etapă de reabilitare a podurilor peste Mureş. Vom programa pentru următorii zece ani alte lucrări pentru a uni malurile Mureşului. Mureşul este o binecuvântare pentru oraş, dar în acelaşi timp este şi un obstacol şi prin construcţia de poduri vom reuşi să eliminăm acest obstacol. Am adus un confort în ceea ce înseamnă accesul în zona de agrement a municipiului Arad şi cu această ocazie putem spune că vom continua investiţiile şi la ştrand având posibilitatea datorită acestei pasarele să  să diversificăm acestivitatea la ştrand şi să gândim activităţi şi în afara sezonului estival“, a declarat Gheorghe Falcă.

Inaugurarea a fost marcată pe cele două maluri ale Mureșului cu focuri de artificii, imediat după lăsarea întunericului.

Pasarela este iluminată prin intermediul unor stâlpi ornamentali dotaţi cu surse de iluminat tip economic pe timp de noapte, dar şi arhitectural în culorile roz, roşu, albastru şi mov.

Pasarela pietonală peste râul Mureş are patru direcții de acces spre ștrand, un lift pentru persoanele cu handicap, şi este destinată exlusiv pentru pietoni și bicicliști, dar există și posibilitatea accesului auto, însă doar pentru vehiculele serviciilor de urgență, ale jandarmilor, poliţiştilor şi pompierilor.

Pasarela are o lungime de 231 metri (cu rampă de racordare la ştrand), cinci deschideri, o lăţime de 4,84 metri. Zona pentru pietoni are 2,20 metri.

Structura podului este susţinută deasupra albiei de câte două cabluri. Pasarela este protejată împotriva trăznetului printr-o instalaţie specifică.

Lucrările de construcţie ale pasarelei peste Mureş, în valoare de 12,8 milioane de lei (2,3 milioane de euro), au început în luna iunie 2013.

 

Recomandările redacției