IMG_1025

Cu ocazia Zilei Justiției, instanțele arădene și-au prezentat în cadrul unei conferințe de presă, volumul de activitate pentru perioada 01.01.2015 – 15.06.2015.  Ziua Justiției, sărbătorită în prima duminică din luna iulie, a fost un prilej în acest an, de a invita arădenii să-și exprime opinia despre justiție, în ceea ce privește așteptările acestora și dacă ei consideră justiția corectă și imparțială.  În prima jumătate a anului, s-a înregistrat o scădere a volumului de activitate, atât la Tribunal, cât și la Judecătoria Arad.  Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, în anul 2015 se constată o scădere a volumului de activitate al Tribunalul Arad, cu 52%. În cursul anului 2015, Tribunalul Arad a emis un număr de 27 mandate de arestare preventivă, un număr de 52 de autorizaţii de percheziţie şi un  număr de 32 de mandate de supraveghere tehnică.  De asemenea, în anul 2015, Tribunalul Arad a dispus măsura arestului la domiciliu pentru 2 inculpaţi, măsură care, în urma declarării neconstituţionalităţii acesteia, a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar. Doar la Tribunalul Arad s-a luat această măsură, de înlocuire a arestului la domiciliu cu controlul judiciar. Pedeapsa cea mai grea aplicată de Tribunalul Arad în anul 2015 este 25 ani închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Sentinţa tribunalului nu este definitivă.

În ansamblu, se observă o scădere a volumului  de activitate la toate secţiile Tribunalului Arad, respectiv: la Secţia Civilă I +II – cu 22,73%, (în materie de litigii de muncă – cu 53,42%, în materie de insolvenţă – cu 45,55%), la Secţia Contencios administrativ şi fiscal – cu 107,24%, iar la  Secţia Penală – cu 68,60%.  Reducerea activității derivă din ceea ce s-a întâmplat la litigii de muncă, cauzele de contencios fiscal și cauzele penale. „Am revenit în normalitate cu activitatea, avem o legislație nouă, care se schimbă de la o zi la alta, dar ne-am obișnuit deja cu aceasta, a declarat Președintele Tribunalului Arad, Silvia Nădăban.

Prin Hotărârea nr. 1305 din 9 decembrie 2014 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a fost aprobat Raportul Grupului de lucru privind eficienţa activităţii instanţelor, care cuprinde, printre altele, cinci indicatori de eficienţă a activităţii instanţelor, respectiv: rata de soluţionare a dosarelor, stocul de dosare mai vechi de un an sau 1 an şi 6 luni, ponderea dosarelor închise într-un an, durata medie de soluţionare şi hotărâri redactate peste termenul legal, pentru fiecare dintre aceştia fiind stabilite anumite plaje de eficienţă. Conform celor 5 indicatori, Tribunalul Arad relevă o eficiență deosebită, ocupând locul 6 în clasamentul celor 49 de tribunale (inclusiv tribunale specializate). Durata medie de soluţionare a cauzelor la Tribunalul Arad este de: 116 zile la Secţia I Civilă, 37 zile la Secţia Penală, 97 zile la Secţia Contencios administrativ şi fiscal şi de 217 zile la Secţia a II-a Civilă.

Tot anul acesta, a avut loc o întâlnire importantă găzduită de Tribunalul Arad, la care au participat membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, dar și membri ai altor instanțe din țară, în cadrul căreia s-a luat hotărârea extinderii sistemului informatic în soluționarea dosarelor. De la instalarea aplicației, acum un an și jumătate, au existat peste un milion de accesări la dosarul online, în ceea ce ar însemna aproximativ 60.000 de dosare. Tribunalul Arad este instanța-pilot în țară, în a comunica electronic, practic în a trimite pe adresa de email citațiile și actele procedurale.

În ceea ce privește Judecătoria Arad, de asemenea, volumul de activitate a scăzut, datele aratând o scădere de 20 %,iar explicația acestei scăderi fiind încuviințarea executării silite. S-a modificat titlul executor, fără încuviințarea instanței, fapt care a produs o reducere a volumului de activitate. În acest sens, din 4500 de dosare înregistrate în anul 2014, numărul acestora a scăzut la 1600, deoarece au fost transferate de la instanță la executor judecătoresc.

La nivelul Judecătoriei Arad, s-a discutat ca începând din luna septembrie, să se adopte o practică, dintre cele două care există la nivel național. La Judecătoria Arad, se va merge cu aplicarea formulei executorie, se va aplica o ștampilă pe titlul executoriu„, a declarat Flavius Bradin, Președintele Judecătoriei Arad. Practic, dacă până acum se putea prezenta o copie certificată, pe viitor va fi necesar originalul titlului executoriu pe care se va aplica o ștampilă.

La nivelul Judeăctoriei Arad, au fost emise 23 de arestări, 23 de percheziții, 45 de supravegheri tehnice, față de 16 arestări, 5 percheziții și 18 supravegheri tehnice, în aceeași perioadă a anului 2014. Au fost înregistrate de zece ori mai multe (o cauză respectiv, 10) dosare de vătămare corporală din culpă, mai puține cauze de ucidere din culpă (5 respectiv, 3), și număr egal de tâlhării -6, cu cel de anul trecut.

Judecătoria Arad se află pe locul 3 în rândul instanțelor din reședințe de județ, după analizarea indicatorilor ce determină eficiența, precum rata de soluționare, durata medie de soluționare, etc.

Recomandările redacției