Membrele clubului BPW ARAD-afiliat la BPW Internaţional au sărbătorit şi în acest an „Ziua Internaţională a Iei”. Evenimentul a debutat cu o întâlnire pe platoul din faţa Primăriei Arad. Sărbătorirea iei a continuat cu o seară de muzică şi poezie românească la o cafenea din Arad. La această serată au participat şi membrele Clubului Lions 2007, Rotary din Arad şi asociaţia ASPIS, această participare înscriindu-se într-o linie de activităţi comune desfăşurate de membrele acestor cluburi arădene. Femeile de afaceri arădene au purtat cămăşi populare sau ii din colecţiile proprii.

La reuşita serii au contribuit invitaţii clubului BPW Arad care şi-au exprimat artistic participarea la acest eveniment, transformându-l într-unul de suflet. Soţii prof. Giorgiana Maria şi prof. Victor Maria care prin intermediul unui micro-recital de mare sensibilitate artistică, susţinut la vioară şi chitară, au condus participanţii într-o călătorie muzicală prin România. Lucia Bibarţ, de la Biblioteca Judeţeană, a citit cu multă sensibilitate din creaţiile lirice proprii. Mădălina Boroneanţ, elevă a Colegiului Dimitrie Ţichindeal din Arad şi a Şcolii Populare de Artă a avut un micro recital de muzica românească. Preşedinta BPW Arad  Ecaterina Mitariu a precizat în deschiderea evenimentului că „doamnele din club, prin evenimentul lor  s-au alăturat astfel iniţiativei comunităţii „La Blouse Roumaine ” de transformare a iei româneşti în brand de ţară. România are multe lucruri de care se poate mândri, multe dintre ele fiind unice în Europa și chiar în lume. Se știe că folclorul și tradițiile sunt acele calități nemuritoare pe care orice țară trebuie să și le prezerve cu grijă și care, promovate cum trebuie, au potențialul de a-ți transforma țara într-un brand ușor recognoscibil oriunde, contribuind la imaginea şi credibilitatea pe care ți-o construiești, ca ţară în fața unei lumi pline de prejudecăți. Ia românească este o moștenire milenară, care a inspirat și inspiră artiști, designeri și oameni din industria creativă din toate colțurile lumii.”

Dana Sas, în calitate de organizator din partea BPW Arad, precizează: „Acest eveniment este dovada respectului pentru generațiile de femei care au ridicat la rang de artă un meșteșug casnic: cusutul iilor și al cămășilor. Dacă aduni mii de ii nu găsești două identice ca model al cusăturii, fiecare femeie lăsându-şi propria amprentă pe model și culori. Pe lângă simboluri, material, combinaţii de modele în  ia românesca trebuie căutate dorurile, iubirile, speranțele și mai ales sufletul frumos și simplu al țărăncii din satele noastre care a știut să facă obiect de artă, unic în felul său, dintr-un banal veșmânt de zi cu zi sau de sărbătoare”. Costumul tradiţional ne da nouă romanilor o identitate culturală unică, inimitabilă. A fost și sursă de inspirație pentru unul dintre cei mai cunoscuți artiști francezi din lume, Henri Matisse, care, inspirat de măiestria broderiilor, a realizat celebra lucrare „La Blouse Roumaine”.

 

Recomandările redacției