uta-promovata

Trupa roș-albă trecea în 2015 pe treapta a treia a podiumului din C4. În față, Național Sebiș, 30 de puncte, apoi Mama Mia, 28, cu unul mai mult decât arădenii. Utiștii au reacționat rapid după analiza turului, cu cinci întăriri: Szabolcs Szekely, Adrian Piț, Claudiu Tudor, Dan Silaghi și Răzvan Blănaru. S-a mărit și componența staffului tehnic, alături de Roli Nagy, Radu Anca și Sebastian Huțan a sosit preparatorul fizic Marius Bortiș, iar maseurul Ștefan Bicski a completat echipa medicală formată până atunci din Zsolt Nagy (fizioterapeut) și Nicolae Tomescu (maseur).

„12 finale!”, a fost leitmotivul iernii arădene. Una se vedea deja acontată înainte de termen, Minerul Mehedinți s-a retras la jumătatea întrecerii.

Start cu patru victorii

Atenți, inevitabil, la ce făceau contracandidatele, utiștii n-au putut decât să jubileze când primăvara se apropia. Arădenii au stat în prima etapă a returului, dar echipele de dinaintea lor se încurcau pe 6 martie, ambele înregistrau doar remize albe pe propriile arene. În așteptarea ”derby-ului” cu Sebiș, programat în a patra rundă, UTA a trecut cu 3-1 de Viitorul Craiova (goluri Szekely, Hlistei și Filaret), apoi a venit învingătoare de la Rovinari, 1-0 în fieful Pandurilor II (Hlistei).

Mult-așteptatul meci cu cei de pe malul Crișului Alb s-a jucat pe 28 martie și le-a revenit arădenilor, 4-1, cu hattrick al lui Szekely și euro-gol al lui Copil. Naționalul s-a plâns de arbitraj, fără să-i folosească la ceva, mai ales că după o săptămână și-a risipt complet avantajul, Motru a învins-o acasă, în timp ce UTA a câștigat la Filiași cu gol marcat de Cipri Rus în ultimul minut, 1-0, și devenea noul lider!

O sincopă și jumătate

Team-ul condus de Roland Nagy n-avea să mai coboare din fruntea clasamentului până la sfârșit. Doi pași deviați au prelungit suspansul, 1-1 acasă cu Giarmata (gol arădean al lui Rus) și 1-2 pe terenul Vulturilor Lugoj (același Rus a înscris). În amândouă confruntările, utiștilor le-a fost refuzată câte o lovitură de pedeapsă clară. Dar tabăra roș-albă n-a insistat, doar a strâns rândurile și mai tare.

Trei succese consecutive…

… au întărit statutul lui Botiș & comp. de favoriți la promovare: 5-3 cu Motru (Szekely 3, Voicu, Burlă), 2-1 la Turceni (Ousmane, Szekely) și 1-0 cu Ineu (Chindriș). Ultimul meci s-a încheiat cu o nefericită ieșire, soldată cu încheierea aventurii lui Voicu la UTA, dar și cu suspendările lui Bodea și Hlistei…

Matematica, la cuvânt

În penultima etapă, UTA și-a încheiat conturile cu Liga a III-a. De un singur punct mai aveau nevoie băieții lui Roli Nagy ca să fie – matematic – campioni. Punct ochit și lovit, la propriu și la figurat, tocmai pe arena unei contracandidate, Mama Mia Becicherecu Mic. S-a încheiat 0-0, iar la sfârșit de meci, echipa și suporterii au sărbătorit chiar pe gazon bucuria promovării.

Final fericit

Ultima etapă a adus descătușare: 6-0 cu FC Hunedoara. Spectacol în teren, spectacol și-n tribune, unde galeriile celor două echipe au stat, ca și în tur, una lângă alta și au făcut show de zile mari. Copil, Silaghi 3, Rus și Vlad au semnat golurile unui 6-0 ce poartă Bătrâna Doamnă spre un nou capitol, cel din liga secundă.

Lotul UTA-ei în sezonul 2014-2015

Portari: Roberto Bodea (15), Alexandru Mitrea (8), Sebastian Mara (1)

Apărători: Sorin Botiș (22), Richard Filaret (21), Bogdan Burlă (20), Adrian Voicu (20), Adrian Suslak (10), Adrian Popa (7), Beniamin Cotoc (4), Erich Wild (2), Răzvan Blănaru (2).

Mijlocași: Marius Chindriș (21), Sorin Strătilă (18), Cătălin Hlistei (18), Dumitru Copil (16), Norbert Varga (11), Adrian Piț (10), Claudiu Tudor (9), Michel Vlad (5), Cristian Dobrean (4), Victor Prună (1).

Atacanți: Ciprian Rus (22), Ousmane Gueye (19), Sorin Leucuța (11), Szabolcs Szekely (10), Dan Silaghi (8), Daniel Bulza (6), Adrian Petre (2), Dennis Man (1).

În tur, din efectiv au mai făcut parte: Petrică Dragoș (10, a plecat la CSM Sighet), Cornel Nădăban (8, joacă în Austria), Daniel Gheorghiță (1, a plecat în Suedia).

Marcatori: Szekely, Rus – 8, Ousmane – 7; Hlistei, Voicu – 5, Botiș, Copil, Silaghi – 3, Strătilă, Burlă, Dragoș – 2, Chindriș, Filaret, Leucuța, Vlad, Bulza – 1

* UTA a încheiat campionatul cu 56 de puncte, cu patru mai multe decât Mama Mia. Din 24 de meciuri, 17 le-au câștigat utiștii, 5 s-au încheiat la egalitate. Vulturii Lugoj și Millenium Giarmata (în tur) sunt singurele echipe care au reușit să învingă trupa arădeană.

* Cu 56 de goluri marcate, UTA a avut cel mai bun atac al seriei. ”Băieții cu pizza” îi urmează pe elevii lui Nagy, ei au înscris de 54 de ori.

* La capitolul defensivă, Bătrâna Doamnă e a patra, după 20 de goluri primite. Prima e Becicherecu Mic, 13 goluri, apoi vin Sebiș (15 goluri) și Lugoj (19).

* În retur, UTA a primit două lovituri de pedeapsă, ambele transformate              de Szekely (cu Sebiș și Motru).

Linie trasă, împreună cu Claudiu Drăgan

”Fiecare meci a fost tratat ca o finală în parte. Ne bucurăm că la sfârșitul celor 12 finale am reușit să promovăm. Cred că momentele psihologice au fost când am învins Sebiș și am legat victoria cu cea de la Filiași, când am reușit să câștigăm în minutul 90”, apreciază fostul atacant, indicând atuul UTA-ei în fața mobilizării tuturor echipelor care au întâlnit-o: ”Foarte bine că s-au mobilizat, cu atât mai bine pentru noi. Am dat dovadă că am avut un lot puternic, cu experiență și tinerețe. Fotbaliștii cu experiență și-au pus amprenta asupra echipei, iar tinerii s-au ridicat la nivelul lor”.

Pe lângă bucuria promovării, rămâne și cea a recâștigării terenului pierdut. Mica arenă din Aradul Nou a fost aproape plină în destule rânduri, iar când a jucat în deplasare, UTA a strâns multă lume. ”Într-adevăr, mai ales acasă, la fiecare meci, stadionul a fost aproape plin. Ne bucurăm, simțim arădenii aproape de noi, îi așteptăm în număr și mai mare în liga a doua. Le mulțumim că ne-au încurajat tot timpul, au avut încredere în ceea ce facem. Tot mai mulți spectatori încep să conștientizeze că UTA e echipa Aradului, e creată pentru acest județ și acest oraș”, încheie Claudiu Drăgan.

Recomandările redacției