icoana

Minunea de la Semlac, icoana izvorâtoare de mir cu chipul lui Arsenie Boca, a fost furată în noaptea de joi spre vineri, pentru ca sâmbătă să fie găsită în grădina familiei, printre flori. Icoana nu era atât de cunoscută până acum o săptămâna, când s-a aflat de existenţa acesteia prin mediatizarea credincioşilor care au ajuns la Semlac pentru a vedea minunea cu ochii lor. Icoana îl înfăţişează pe Arsenie Boca şi Mănăstirea de la Prislop, din care izvorăşte mir. „Curg lacrimi de la poza asta, cu sfinţi. Unii spun că e adevărat, alţii spun că nu, dar cică din faţă nu se vede bine, numai dacă te uiţi din lateral. Lumea merge, multă lume, vai de mine, aşa ceva… mii de oameni. Vin şi din Şeitin şi de la Pecica, şi de la Arad. E mare Dumnezeu..”.

„Nu am fost, lumea merge, eu nu prea umblu la biserică, dar se zice că a fost multă lume, lumea se miră, zice că lăcrimează”. Proprietarii nu permit însă fotografierea sau filmarea icoanei, aşa că, cine doreşte să vadă minunea, trebuie să meargă la Semlac, acasă la deţinători. „Foarte faină este, am fost de două ori, sunt oameni ca lumea, le place curăţenia, lucrul, florile, eu zic că numai de-asta le-a arătat Dumnezeu, e un dar de la Dumnezeu. Am stat, mi-am făcut cruce, ne-am miruit, 4 sau 5 picuri au curs, e un lucru sfânt, numai la oameni cu credinţa se arată”. Localnicii din comuna arădeană s-au minunat când au auzit că acasă la unul dintre săteni s-a întâmplat o minune: practic, o icoană a început să lăcrimeze mir, din ochii lui Arsenie Boca, ce este pictat într-un medalion, deasupra Mănăstirii Prislop. „Soţia mea a fost, a zis că îi curge lăcrima şi mi-a adus pe un băţ de ureche să mă miruiesc şi eu. EU n-am simţit nimic, eu sunt cam bolnăvicios, nu se simte. Am auzit că foarte mulţi merg, au fost şi două femei din Bucureşti”.

„Eu am fost ieri seară, am văzut că curge o lacrimă, am stat un pic. Spun unii că se duc bolnavi şi vin sănătoşi de-acolo. Într-adevăr, e lume multă seara acolo. Eu nu sunt atât de credincioasă, nu mă pricep la semne, dar parcă nu îmi vine să cred, nu ştiu, Dumnezeu ştie”.  Chiar dacă proprietarii nu permit fotografierea sau filmarea icoanei, aceasta poate să fie văzută de către oricine, iar bărbaţilor li se permite chiar să o atingă. Peste 2000 de oameni au vizitat casa proprietarilor, dar în timp ce unii consideră că au în faţă o minune, alţii sunt sceptici. „Noi cu Prislopul ne săturăm deja, îl iubesc pe Arsenie, dar, să prindem numai vorbe dinastea, că se întâmplă minuni, acuma apare peste tot, acuma apar minuni peste tot. Eu cred în minuni, în Dumnezeu, în credinţă, dar nici să o luăm aşa de bună, tot mereu”.Proprietarii au transmis că nu vor muta icoana din acel loc şi nici nu vor percepe vreo taxă de la cei care vin să o vadă.

Claudia Gavra

Cristian Cotuna

Recomandările redacției