DSC_6378 IMG_0397 IMG_0403 IMG_0407 IMG_0414 IMG_0446 IMG_0458 IMG_0459La sfârșitul săptămânii trecute, orașul Sântana a fost în mare sărbătoare: în zilele de 3, 4 și 5 iulie s-au serbat Zilele Orașului Sântana. Manifestarea – organizată de Primăria și Consiliul Local Sântana precum și de Centrul Cultural Județean Arad – a cuprins o serie largă de acțiuni pe gustul tuturor, ținute mai ales în după-amiezele celor trei zile. În deschidere, primarul orașului Sântana, inginer Daniel Tomuța, după ce a adresat tuturor urări de bun-venit i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se bucure din plin de toate acțiunile celor trei zile.
Căsătoriile de o jumătate de secol, premiate!
Vineri, în prima zi a sărbătorii a fost lansată cartea profesorului Gheorghe Sinescu – dedicată pompierilor din Sântana. Autorul a dat apoi autografe doritorilor, amatori fiind în special pompieri civili din Sântana.
Tot vineri au fost invitate la Primărie și premiate festiv toate cuplurile locale ce au împlinit 50 de ani de căsătorie. Participanții au apreciat în mod deosebit ini­țiativa primarului, o doamnă în vârstă chiar subliniind că „este îmbucurător că se mai gândește cineva și la vârstnicii care au dus greu perioadei de după război; este un gest frumos care-l onorează pe tânărul nostru primar și dove­dește că a primit o educație bună în familie, în spiritul aprecierii oamenilor vârstnici“. A mai fost organizată și o expoziție de caricaturi (din cele publicate deja în ziarul local) și de fotografii realizate în acest an.
Sprijinul sponsorilor a făcut posibilă serbarea
Amploarea punctelor din program, organizarea deosebită și calitatea participanților la ampla manifestare au fost po­sibile prin conlucrarea tuturor factorilor locali, inclusiv – și mai ales, a sponsorilor, după cum sublinia și primarul Daniel Tomuța. „Dacă nu am fi avut atâția sponsori nu am fi putut realiza o sărbătoare atât de frumoasă și reușită, motiv pen­- tru care trebuie să le aduc mulțumiri. Și-au dovedit astfel respectul față de comunitatea în care trăiesc și activează, prin urmare vor avea și pe mai departe respectul și sprijinul administrației locale acolo unde se poate și unde inițiativele lor vin în interesul comunității – în ansamblul ei. Mulțumiri se cuvin și Centrului Cultural Județean care ne-a sprijinit “.
Seara tineretului
Ziua a doua a avut în program și unele manifestări sportive iar seara, de la ora 19,30 un bogat și bine structurat program artistic. Acesta a ținut până spre miezul nopții, fiind vizionat de foarte mulți tineri localnici dar și din vecinătatea Sântanei ori din Arad. Au fost demonstrații sportive – judo cu sensei Ana Maria Budiu, concurs Miss Sântana – cu diverse probe specifice, dans modern cu Trupa Angels – condusă de profesor Diana Blându, Aerobic Step The Best  și altele. Au evoluat și Lupus Dacus, Ricardo Caria dar și cunoscuta Andreea Bălan
Duminică, ziua folclorului
Ziua de duminică a fost cu totul deosebită, cu o organizare ca la carte. Dimineața, în Piața de cereale a fost amenjată o expoziție de animale domestice și păsări, cu peste 70 de exponate. Seara, la ora 18 s-a dat startul programului celei de-a treia zi și ultima a sărbătorii. Având ca punct de întâlnire platoul din fața Primăriei, membrii tuturor formațiilor, îmbrăcați în costume populare au plecat în alai în tradiționala… Paradă a portului popular. În frunte cu primarul orașului Sântana, Daniel Tomuța, însoțit de senatorul Ioan Cristina și alături de consilierii locali, coloana s-a îndreptat spre tribuna Liceului Tehnologic, amplasată în spatele Pieței unde urma să se țină întregul spectacolul al serii. Localnicii au ieșit să admire… parada minunatelor costume, atrași fiind și de veselia participanților. A fost pre­zent de asemenea, la Sântana și vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea.
În așteptarea spectacolului folcloric, spectatorii au ocupat până la refuz întreaga tribună. Evoluțiile artiștilor – a dansatorilor și a interpreților – au avut darul să „descrețească“ frunțile spectatorilor. Au evoluat, printre alții: ansamblurile locale Busuiocul și Cununița, grupul vocal Flori de busuioc, ansamblul Plai de dor – venit de la Mioveni (județul Argeș), unii invitați speciali – General Music cu interpreții Stana Stepănescu, Claudia Ionaș, Diana Selagea, Ionuț Langa, Laurențiu Lazăr dar și alți numeroși interpreți de muzică populară.
Ar mai fi de adăugat că în toa­tă această agitație veselă și-au găsit locul meritat și un număr mare de… comercianți care au încercat, prin preparatele lor, să satisfacă gusturile tuturor. Au fost „la putere“ și băuturile răcoritoare, zilele sărbătorii fiind toate însorite și călduroase. Zilele Ora­șului Sântana s-au încheiat apo­teotic, cu un frumos foc de artificii care a luminat multicolor, târziu în noap­te, cerul orașului.

Recomandările redacției