Dolache„Cazul Rarinca” a provocat, acum două luni, valuri uriaşe în politică şi justiţie, după ce femeia acuzată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de şantaj, a fost achitată de un complet de la Curtea de Apel Bucureşti. Unul dintre cei doi judecători care au stabilit că Mariana Rarinca este nevinovată este arădeanul Damian Dolache. Acesta a ales să ignore, împreună cu colega sa de complet, Risantea Găgescu, faptul că reclamanta este nimeni alta decât şefa instanţei supreme, că dosarul a beneficiat de o atenţie deosebită din partea DNA, drept pentru care pârâta a fost arestată preventiv între 10 iunie şi 18 decembrie 2014, şi să dea o soluţie la care foarte puţini se aşteptau.
În plângerea penală depusă de Livia Stanciu se arată că Mariana Rarinca ar fi şantajat-o că va furniza presei informaţii compromiţătoare dacă nu îi dă suma de 20.000 de euro.
Potrivit Mediafax, în motivarea completului se arată că me­sajele trimise Liviei Stanciu de către Mariana Rarinca nu au fost de natură a crea o stare de temere, iar urmărirea penală a femeii nu a respectat garanţiile procesuale legale. „Ceea ce a atras, încă de la început, atenţia Curţii, este faptul că nici în declaraţiile ulterioare persoana vătămată SLD nu a adus la cunoştinţa organelor de urmărire penală, faptele reale sau imaginare, compromiţătoare pentru aceasta şi pentru soţul său S.A. cu care ar fi fost ameninţată de către inculpata R.M., prin intermediul mesajelor din data de 03.06.2014, în vederea obţinerii unui folos material injust”, susţin judecătorii Găgescu şi Dolache în motivarea sentin­ţei. Mai mult, judecătorii au ţinut să menţioneze că în urma percheziţiilor efectuate pe 9 iunie 2014, soldate cu reţinerea Marianei Rarinca, nu s-au găsit „acte şi informaţii compromiţătoare”.
„Contrar susţinerilor Parchetului, Curtea constată că urmărirea penală s-a efectuat de către procurorii de caz, în perioada 04.06.2014 – 27.06.2014, fără ca inculpatei RM să-i fie respectate garanţiile procesuale prevăzute de lege. În acest sens, se are în vedere faptul că procurorii de caz aveau obligaţia, în conformitate cu dispoziţiile art. 100 Cod procedură penală să strân­gă probe atât în favoarea cât şi în defavoarea inculpatei RM, din oficiu sau la cerere”, se mai ara­tă în motivare.
După achitarea Marianei Rarinca, cinci senatori, printre care şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis demiterea Liviei Stanciu, de la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi a Laurei Codruţa Kovesi, de la conducerea şeful DNA, pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale Marianei Rarinca.
Cine este Damian Dolache?
Judecătorul Damian Dolache este absolvent al Colegiului „Moise Nicoară” din Arad, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii Oradea, după care a lucrat, pentru scurt timp ca jurist la o firmă privată, iar din 1999 a intrat în magistratură. A fost judecător la Judecătoria Medgidia, Judecătoria Constanţa, Judecătoria Sectorului 6, Tribunal Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti. Pentru o perioadă de timp a fost căsătorit cu fiica lui Stelian Duţu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi fost preşedinte al PD Constanţa, însă ulterior a divorţat şi s-a recăsătorit. În 2006 a avut de judecat un alt caz celebru, fiind desemnat, prin tragere la sorţi să se pronunţe cu privire la arestarea cunoscutului om de afaceri Dinu Patriciu, aflat la acea vreme în disgraţia pre­şedintelui de atunci, Traian Băsescu. Presa vremii scria atunci că în ciuda presiunilor venite din toate părţile, inclusiv de la preşedintele Băsescu, care făcea tot felul de declaraţii ce puteau fi interpretate că îşi doreşte ca Patriciu să fie arestat, vorbind despre faptul că mulţi dintre judecători sunt corupţi, astfel încât sunt înţelegători cu corupţii, Dolache a decis ca Patriciu să fie cercetat în stare de libertate.

Recomandările redacției