grecia

Chestiunea grecească ține planeta cu sufletul la gură. Pentru o mai bună fixare a evenimentelor, prezentăm pe scurt faptele. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat s-a încheiat săptămâna trecută, în aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.  Grecia nu a plătit  tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, astfel că economia elenă  a intrat în incapacitate de plăţi, prima etapă înainte de faliment. Pe de altă parte, creditorii internaţionali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislaţiei muncii şi reducerea deficitului bugetar.

Singura noastră cale de a depăşi criza este să revenim la popor şi exact asta facem”, a explicat premierul Alexis Tsipras. Rezultatul referendumului a confirmat faptul că grecii, în marea majoritate a lor nu vor măsurile de austeritate.  Pe fir au intrat și americanii care au transmis că este bine să se găsească o soluție.  Chiar și Angela Merkel pare, cel puțin în acest moment, mai maleabilă și disponibilă pentru o soluție de compromis. Dar cum se vede criza elenă în mediul politic local?

Adrian Țolea, prim-vicepreședinte al PNL Arad și vicepreședinte al CJ Arad ne-a declarat: „Eu spun că nu este în regulă nici pe departe ce s-a întâmplat. Desigur că nu contest dreptul nimănui de a face un referendum, însă faptele trebuie văzute într-un context global. Iar faptele spun că Grecia are o datorie pe care trebuie să o plătească. Sper și cred că organismele europene să-și mențină punctul de vedere. Pentru că altfel s-ar putea crea un precedent periculos și unde nu există reguli clare și pe care toată lumea trebuie să le respecte anarhia și haosul  se instalează într-o clipă”.

Ionel Ciupe, copreședinte ALDE și consilier municipal, a punctat: „Chestiunea este una foarte sensibilă, dată fiind valoarea uriașă a datoriei de peste 32o miliarde de euro. Și să pronunți doar această sumă și te ia cu fiori. În plus, un guvern de stângă  extremă a reușit, cu curaj, dar  și cu viclenie să facă acest referendum, în care răspunsul spun eu că era aproape evident. Pe de altă parte, Grecia nu este singura vinovată pentru starea de fapt de acum. Eu sper să se găsească  o soluție europeană, pentru că este nevoie de Grecia. Altfel rușii, dar mai ales chinezii care au aproape 3000 de miliarde de dolari disponibili, abia așteaptă să umple un gol cauzat  de un eventual faliment grecesc. Eu sunt convins că Europa nu-și permite să piardă Grecia ”.  Se pare că opinia majoritară, nu doar la Arad, ci și în țară și Europa,  este că Grecia trebuie să plătească. Mai rămâne întrebarea : de unde? Dar asta (probabil) o rezolvă Unchiul Sam.

Recomandările redacției