pompier

Pompierii arădeni l-au sărbătorit, vineri, pe unul dintre cei mai longevivi ofiţeri ai aceste arme. Ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani şi cu peste 35 de ani de vechime în activitatea de pompier, arădeanul Ioniţă Sava a fost felicitat de către comanda ISU Arad, dar şi de colegii din Asociaţia de Veterani. Pensionarul şi-a adus aminte şi unele întâmplări din perioada în care lupta pentru salvarea de vieţi omeneşti.

Colonelul Ioniţă Sava a fost ofiţer al unităţii de pompieri din Arad până în 1980. Timp de 36 de ani a luptat pentru a salva bunuri şi vieţi şi chiar a reuşit. Printre amintirile pe care le-a depănat, pompierul pensionar şi-a adus aminte de o intervenţie pe care a coordonat-o în judeţul Bihor şi în urma căreia doi copii au fost salvaţi de la moarte. „Când eram tânăr ofiţer am intervenit la un incendiu mare, 6 gospodorii au fost în flăcări, în Raionul Beiuş, satul Saucani. Când m-am dus era o văpaie de flăcări şi toată lumea era alarmată. Eu, când am ajuns cu 3 maşini de luptă acolo, m-am interesat de unde a plecat focul. Era o claie mare de paie, ardea şi în locul unde se ascundeau câinii erau doi copii. Eu am intrat în flăcări, stropit de doi servanţi şi am scos doi copii, unul de 3 ani şi unul de 5 i-am dat în seama părinţilor”, a spus colonelul Ioniţă Sava, pompier pensionar.

Vineri, când pompierul veteran a împlinit 90 de ani, foştii colegi, familia şi comanda ISU Arad i-au făcut o surpriză. „Ghenovo, ghenovo, colonel de-al meu, cunoscut din 1955, cunoscut de-al meu. S-a căsătorit cu cea mai frumoasă fată din Beiuş. Negru Nicolai, a fost cel mai iubit de femei, de la noi din grup. Ai fost un coleg bun, lângă mine! Uite, încă unul, asta este Ilie Bocea, da, coleg de-al meu, pompier. Am petrecut viaţă frumoasă şi cu el, ca pompier. A muncit frumos”.

Conducerea Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă Vasile Goldis, din Arad, i-a conferit lui Sava Ioniţă o diplomă aniversară: „Domnule colonel, pentru data de azi, 10 iulie, ISU vă acordă o diplomă aniversară, la 90 de ani, pentru distinsa activitate profesională şi pentru exemplul dat tuturor, din partea Inspectoratului.Mai primiţi o statuetă reprezentând un pompier şi un fanion ISU şi un pix, pentru a vă putea scrie memoriile, plus o şampanie”.

Pompierul veteran a mai avut o pasiune, apicultura, pe care o consideră o artă şi pe care a practicat-o 20 de ani, în paralel cu activitatea de salvator.

Cristian Cotuna

 

Recomandările redacției