IMG_0476 IMG_0488 IMG_0494 IMG_0499 IMG_0515 IMG_0519 IMG_0525 IMG_0532 IMG_0538 IMG_4509Vremea parcă a ținut cu organizatorii serbării câmpenești „Întâlnirea Codrenilor“ din satul de vacanță Groșeni, desfășurată duminica trecută. N-a fost nici căldură mare dar n-a fost nici rece, așa că cea de-a treia ediție a acestei serbări s-a desfășurat în bune condiții. Localitatea este o așezare superbă, amplasată tocmai la poala Muntelui Codru Moma, cu o vale cu apă cristalină și curată ce trece printre dealuri acoperite de păduri – sunt foioase și rășinoase aici. În zonă sunt multe cabane construite în ultimii ani.
Deschiderea ediției cu numărul trei
În deschiderea deosebitei sărbători „Întâlnirea codrenilor“ – prezentată de ing. Rodica Mârnea, angajată a primăriei Archiș – a luat cuvântul primarul Nicolae Valea care spus printre altele: „Vă urez bun venit tuturor celor ce participați în număr atât de mare la ediția a III-a a acestei serbări din Satul de Vacanță  Groșeni pe care am intitulat-o «Întâlnirea Codrenilor». Declarăm deschisă săr­bătoarea și nu putem să nu spunem că ne bucurăm că au venit atâția vizitatori, chiar și din alte zone ale județului, precum și autorități din conducerea județului și din Sena­tul României – domnul Neluțu Cristina“ a spus printre altele  primarul din Archiș.
Senatorul a adresat și el câteva cuvinte asistenței: „Adre­­sez urări de bine, sănătate și belșug tuturor celor pre­zenți, cât și tuturor locuitorilor comunei. Am venit să fiu alături de dumneavoastră la această frumoasă sărbătoare pe care nu dorim de fel s-o «politi­zăm»; prin urmare vă doresc să vă distrați bine și să ne vedem cu bine“.
Câteva cuvinte și urări de bine a rostit, din partea Consi­liului Județean Arad și Adrian Țolea, vicepreședintele acestei instituții.
Au mai fost prezenți la sărbă­toare: primarul comunei Beliu – Pavel Țica, el însoțindu-și ansamblul de dansuri ce a evoluat pe scenă; primarul comunei Cărand – Pavel Cialma; primarul comunei Bârsa – Avram Ciev, el însoțind peste tot an­samblul „Drușcele“. Mulțimea de oameni venită a umplut aproa­pe de tot zona, cu autoturisme parcate, intervenția polițiștilor dotați cu stații a asigurat însă fluiditatea traficului. Comerci­anții veniți în zonă au oferit o varietate de produse. S-a gătit la căldare o mâncare specifică zonei, care, asortată cu salată de varză a făcut deliciul pofticioșilor. N-au lipsit băuturile de toate felurile: apă minerală, răcoritoare de fructe și altele.
Despre… Satul de Vacanță
Profitând de un moment mai liber am discutat cu Nicolae Valea primarul comunei despre Satul de Vacanță. „În această zonă, denumită Satul de Vacanță, sunt în jur de 150 de cabane în diferite stadii de execuție: unele sunt finalizate, altele în curs de realizare; depinde de cum stă cu bugetul fiecare proprietar în parte. Pe de altă parte vreau să mai spun că suntem me­reu preocupați de continuarea dezvoltării zonei: mereu mă gândesc câte aș mai vrea să fac, doar să mă ajute pute­rile. Cunoașteți amplele lucrări din zonă: de regularizare a Văii Groșeni. Lucrările de construcții-montaj sunt executate, mai sunt mici retu­șuri: de umpluturi după ziduri; în rest este în regulă totul: marginea consolidată, montate bări metalice, cum ați văzut. Ținta mea a fost să rezolv problema văii care la viituri mari punea probleme. Acum nu mai e cazul“.
Momente deosebite
Cu ocazia sărbătorii „Întâlnirea Codrenilor“ cei care au avut merite și s-a considerat că merită au fost premiați cu Diplome de Excelență: dintre cadrele didactice. Au evoluat apoi: Ansamblul Codrenilor din Groșeni, ansamblul „Drușcele“ din Bârsa, Ansamblul din Bârsa – cu micuța interpretă Roberta Tomșa,  surorile Marioara și     Simona Tomele, soliste din Bihor, Vanina Rus din Cărand, trupa Junii Crișului din Dieci – însoțiți de directorul Căminului Cultural de aici.
Câteva păreri…
La ceas de veselie lumea se mai îndeamnă și la vorbă. Astfel, doi pensionari întâlniți încă pe când am trecut la pas pe marginea Văii Groșeni au adus vorba de realizările din ultima vreme. „S-au făcut lucrări, nu e de glumă. Apoi așa primar cum avem noi apare odată la 100 de ani! Ce lucrări a făcut primarul nostru aici în valea asta – ce era furioasă când ploua… sunt miracole. Ar pu­tea să vină să vadă – ca exemplu, unii primari, de prin alte părți, serios“ ne-a spus unul dintre ei, aprobat tacit de însoțitorul său.

Recomandările redacției