olari

Un detaşament de cercetaşi belgieni din Bruxelles, a descins, luna aceasta, la Olari, la invitaţia cercetaşilor arădeni de la Centrul Local „Dimitrie Ţichindeal”. Detaşamentul, format din 11 tineri – Nicolas Legrand (comandantul detaşamentului), Guillaume de Brabant (chef), Guillaume Bleernaert (chef), Antoine Boxilo (chef), Remy de Poorter, Cedric Vandenbemden, Cedric Lefebvre, Guillaume Gillain, Pierre Yves Hurd, Francois Braem şi Loic Mignot, a fost însoţit pentru câteva zile de părintele Francois Lagasse, cel care a iniţiat în urmă cu mai mulţi ani cooperarea româno-belgiană. „Centrul Local «Dimitrie Ţichindeal» are un parteneriat cu Unitatea «Saint Paul» din Bruxelles. Din 2002 am început să fim vizitaţi de belgieni, iar de atunci au început să vină periodic la noi. Tinerii au fost cazaţi la Centrul Pastoral Misionar al Parohiei Ortodoxe Olari, s-au gospodărit singuri, iar localnicii le-au oferit posibilitatea de a gusta mâncăruri tradiţionale”, a declarat profesoara Claudia Dragoş, şefa Centrului Local de Cercetaşi „Dimitrie Ţichindeal”.

Belgienii povestesc că expediţia pe care au făcut-o în vara aceasta a constat în două etape. În prima etapă, după ce au plecat de la Bruxelles, au petrecut două nopţi la Munchen, au trecut prin Viena, iar în România, au făcut un ocol pe la Dunăre, apoi au vizitat municipiul Arad. Tinerii susţin că au venit la Olari, pentru a participa la un proiect social, pentru un schimb cultural, pentru a se ocupa de copiii din sat şi a promova valorile cercetăşiei. Pentru toţi membrii grupului a fost pentru prima dată când au fost în România, însă ceea ce au văzut aici i-a impresionat plăcut. Belgienii susţin că ar vor să se reîntoarcă, pentru că au fost încântaşi de peisaje şi au avut parte de o experienţă frumoasă.

Dansuri româneşti cu Ansamblul „Maria Graţiana”

Trebuie spus că membrii  Ansamblului „Maria Graţiana” fostul Ansamblu „Spicul” din Olari, condus de instructorul Petru Răuţ, le-au dat posibilitatea să urmărească pe viu câteva dansuri tradiţionale româneşti şi chiar să înveţe câţiva paşi, iar duminica trecută au fost invitaţi de părintele Călin Dragoş să participe la liturghia ortodoxă oficiată în biserica din comună.

Ceea ce este interesant de menţionat este că cercetaşii din Bruxelles şi-au finanţat singuri excursia la Olari. „Pentru a putea să venim aici, am cumpărat suc de mere şi l-am vândut mai scump, am spălat maşini, am vândut prăjituri oamenilor care ieşeau de la slujbele religioase, unii au avut grijă de copii, am organizat un târg de vechituri, iar la Crăciun am împachetat cadouri în magazine”, susţine comandantul detaşamentului, Nicolas Legrand, un student de 21 de ani.

 

Recomandările redacției