primar Birchis Ioan GutuEforturile unor edili – de multe ori absolut deosebite – de a moderniza aspectul comunelor pe care le conduc și de a aduce utilitățile strict necesare încep să-și arate roadele. Cu toate neplăcerile produse de multele săpături stradale, de întârzieri în execuție ori finanțare, tot mai multe co­- mune încep să arate ca mici orășele chochete, pierzând puțin câte puțin aspectul… rural; cel puțin satele centru de comună.
Recent, primarul comu­nei Birchiș – frumoasa comună de pe malul stâng al Mureșului ne spunea că este bucuros că a reușit să înfăptuiască o substanțială parte din ceea ce și-a propus. Dar mai are planuri…
„Mereu este loc de mai bine, mereu avem planuri pentru noi obiec­tive ce fac parte, de cele mai multe ori, dintr-o mo­dernizare pe care alții, de prin alte părți o au deja. Însă, în ultimii ani și noi am recuperat mult. De exemplu acum ne pu­tem lăuda că am avansat susbstanțial cu mo­- dernizarea drumurilor. La Birchiș e asfaltat tot, la Ostrov și Căpâlnaș, la fel și continuăm cu ce a mai rămas. Aceasta pe lângă alte obiective finalizate în ultimii ani precum modernizarea școlilor, a Căminelor Cul­turale, a cabinetului me­- dical uman, existența unei farmacii cu utili-tăți moderne, realizarea unui teren de sport modern, realizarea de trotuare – ca să enumăr doar câteva. Încet-încet ne îndreptăm și noi spre statutul de… orășel, ceea ce nu poate decât să ne bucure.
Mai sunt încă de rezolvat multe probleme dar mai mult instituțional, deoarece avem mari greutăți cu multe stipulări legislative, inadvertențe care necesită timp în plus pentru rezolvarea lor și care ar putea fi utilizat în alte direcții. De fapt despre acest gen de probleme facem vorbire mereu și la adunările Asociației Comunelor, deoarece și alții au aceleași probleme și uniți sperăm să fim auziți“ ne descria experimentatul primar Ioan Guțu,  pe scurt, situația momentului din comuna pe care o păstorește.  (F.B.)

Recomandările redacției