finanteAdministrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Arad a depășit din nou planul de încasări. Așa cum deja ne-au obișnuit, angajații AJFP au reușit din nou să încaseze mai mulți bani decât li s-a cerut de la București sau de la Timișoara. Astfel, în primul semestru al anului în curs, la Arad s-au realizat încasări de aproape 850 milioane de lei, cu 5% mai mult decât programul de încasări stabilit de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara. „Realizarea programu­- lui de colectare a veniturilor bugetului general consolidat al statului reprezintă obiectivul principal al Fiscului. Mobilizarea eficientă a întregului aparat fiscal a condus la încasări substanţiale în cursul semestrului I 2015, în cuantum de 842.880.538 lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 5% a programului de încasări primit de la  Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara. La aceste realizări au contribuit atât intensificarea măsurilor de executare silită aplicate în vederea recuperării arieratelor bugetare, cât şi eficienţa inspecţiilor fiscale derulate în cadrul programului de depistare, limitare, prevenire şi ţinere sub control a evaziunii fiscale”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al AJFP Arad.
Zeci de mii de somații și alte măsuri de executare silită
Acesta a ținut să precizeze că marea majoritate a contribuabililor îşi plătesc voluntar obligaţiile bugetare, dar sunt şi contribuabili care mai au nevoie de anumite ,,impulsuri”. În aceste condiții sunt emise somaţii, se fac popriri bancare și la terţi, şi se poate ajunge chiar la valorificarea bunurilor sechestrate sau indisponibilizate. Pentru a avea rezultatele pe care le-a avut, AJFP Arad a comunicat în primul semestru 31.094 somații, ceea ce a dus la încasări de 68.169.180 lei; s-au poprit 26.867 conturi bancare, ceea a făcut să se încaseze 30.762.266 lei; în timp ce  numărul popririlor la terți s-a ridicat la 7.748, ceea ce tradus în încasări a însemnat 1.550.740 lei. „Totalul încasă­rilor realizate prin aplicarea măsurilor de executare silită în semestrul I a fost de 100.594.429 lei” a ținut să precizeze Arusti.
666 de controale
Trebuie spus și că inspectorii de la Activitatea de Inspecție Fiscală au avut un rol important la rezultatele obținute de AJFP. Potri­-vit lui Arusti, în primul semestru au fost realizate 666 acțiuni de control, aici fiind cuprinse atât inspecţii fiscale generale, inspecţii fiscale parţiale, cât și controale inopinate și controale încrucişate, scopul acestora fiind depistarea, prevenirea şi ţinerea sub control a fenomenelor de evaziune şi fraudă fiscală. „Inspecţiile fiscale efec­tu­­ate au urmărit verificarea legalităţii şi conformităţii decla­- raţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor de către contribuabili, respectării prevederilor legis­laţiei fiscale şi contabile, verificarea sau stabilirea după caz a bazelor de impunere, stabilirea diferenţelor privind obligaţiile de plată. Sumele suplimen- tare atrase în urma acestor inspecții au fost de 253.604.000 lei, dintre care 179.006.000 lei reprezintă obligaţii principale; 62.949.000 lei, accesorii și 455.000, amenzi. În ceea ce privește bunurile şi sumele confiscate acestea au fost   în valoare de 11.194.000 lei”, a încheiat Arusti.

Recomandările redacției