<> on June 3, 2015 in Dunedin, New Zealand.

<> on June 3, 2015 in Dunedin, New Zealand.

Arbitrul arădean ajunge în cel mai important punct al carierei: Ovidiu Hațegan se numără printre cei opt arbitri promovați de Comisia de Arbitri a UEFA în Elite Group. E clasa cea mai importantă a arbitrilor din toată lumea, de aici se aleg „cavalerii fluierului” pentru cele mai importante competiții fotbalistice ale lumii. Hațegan e primul arbitru român care atinge acest vârf după două decenii! În 1995, Ion Crăciunescu a condus finala Cupei Campionilor Europeni (Champions League), dintre Ajax Amsterdam și AC Milan.
Hațegan (a împlinit 35 de ani pe 14 iulie) intră astfel în galeria marilor arbitri arădeni (și ai Ro­mâniei), alături de Ioan Igna, fotbalistul UTA-ei din anii 50-60 care a devenit un reper al arbitrajului românesc, Dan Ologea­nu sau Mircea Axente. Într-un interviu acordat pentru site-ul oficial al Federației Române de Fotbal, arbitrul arădean a vorbit despre promovarea în Elite Group și despre perspectivele deschise de aici.
– Ce înseamnă această promovare?
– Mă bucur foarte mult pentru această realizare. Este un lucru fantastic, nu doar pentru mine, ci și pentru arbitrajul românesc. Este rodul unei munci de mulți ani, după o atentă monitorizare din partea forului european. Țin să le mulțumesc și colegilor cu care am făcut echipă până acum, pentru că este și meritul lor pentru aceas­tă promovare. Le mai mulțumesc atât tuturor celor care m-au ajutat să mă formez ca arbitru, cât și celor din Comisia Centrală a Arbitrilor care mi-au oferit suportul lor.
– Ce așteptări ai de la viitorul apropiat?
– În momentul în care se intră în această categorie este clar că sunt alte pretenții, sunt alte me­ciuri. Presiunea va fi mult mai mare, iar fiecare pas va fi atent urmărit, dar pentru asta muncim la urma urmei. Pentru asta m-am pregătit, ca să ajung la acest nivel.
– Care a fost cel mai mare obstacol, cel mai greu moment, care a trebuit depășit pentru a ajunge aici?
– Nu aș putea să spun că a fost un singur obstacol, fiecare meci a fost un moment greu. Avem cel puțin un meci pe săptămână și fiecare din ele este un test pentru noi. Au fost foarte multe momente în care a trebuit ca eu și cu echipa mea să demonstrăm că suntem şi putem oferi un arbitraj de calitate. Au fost competiții atât la nivel de UEFA și de FIFA și indiferent de meci a trebuit să fim pregătiți, să dăm tot ce avem mai bun.
– Recent ai fost la Mondialul Under 20, ce înseamnă pentru un arbitru să fie pre­zent la un turneu final?
– A fost o competiție mondială în primul rând și este o experiență fantastică. Am stat 28 de zile în Noua Zeelandă, în care am descoperit o mentalitate puțin diferită a celor de la FIFA față de cea de la UEFA în anumite aspecte. De aceea a trebuit să mă adaptez foarte rapid la noile cerințe. Acest lucru ne-a ajutat pe mine și pe colegii din echipa mea, am arbitrat un sfert de Mondial, o performanță pentru noi.
– Urmează Euro 2016 și Campionatul Mondial 2018, la care România are o șansă să aibă un arbitru după mulți ani.
– Din grupul „Elite” se vor alege cei care vor oficia la aceste competiții. Avem o șansă și depinde de mine și de echipa mea să o fructificăm. Va trebui să ne pregătim mult mai bine, să arbitrăm mai bine și să demonstrăm că avem valoare pentru aceste competiții. Sunt convins că, dacă vom continua pe aceeași linie pe care am mers și până acum, putem să ajungem acolo.

Recomandările redacției