festival Covăsînţ

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Românilor de Pretutindeni s-a desfăşurat la Covăsînț astăzi, cu participarea unor formaţii şi ansambluri folclorice din România, Moldova, Ungaria, Ucraina, Serbia (Timocul de Vest), și Bulgaria (Timocul de Est). Evenimentul, desfăşurat cu binecuvântarea şi sub patronajul Înaltpreasfinţitului dr. Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, Ienopolei și Hălmagiului, a început la orele 10,00, cu oficierea liturghiei la biserica ortodoxă din Covăsînț, şi a continuat după amiază cu parada portului popular pe traseul dintre biserică şi tabără, unde formațiile au evoluat pe scenă.

Invitatul de onoare al festivalului a fost  Marius Ciprian Pop, alături de fiica sa Antonia, aceștia fiind acompaniați de orchestra „Rapsozii Zărandului” condusă de maestrul Petrică Pașca. A participat la eveniment și formația de dansuri „Păstrătorii tradiției” a Parohiei Ortodoxe din Covăsînț.

Festivalul Românilor de Pretutindeni este organizat anual de Parohia Ortodoxă Covăsînț, Asociația Păstrătorii Tradițiilor Românești Covăsînț, în colaborare cu Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Primăria Covăsînț și Arhiepiscopia Aradului şi are drept scop păstrarea, conservarea şi transmiterea tradiţiilor autentice ale românilor din afara graniţelor ţării, în condiţiile în care multe dintre aceste elemente identitare de valoare nu se mai regăsesc în prim-planul activităţilor curente, şi-au diluat intensitatea şi frecvenţa expunerii sau absentează complet din peisajul cotidian.

 

Recomandările redacției