legume magulicea

În general când se vorbește de legumicultură toată lumea vede în fața ochilor o întindere mare de pământ dintr-o zonă de șes ori o grădină din aceeași zonă. Ei bine, o familie din Măgulicea – sat aparținător de comuna Vârfurile, o comună de deal  – demostrează că se poate și altfel.

Doina și Marin Budugan se ocupă în principal de creșterea animalelor dar, ca orice gospodari de la sat, ei se ocupă și de culturile specifice zonei, în special cele pentru hrana animalelor. Însă, cu vremea, din experința proprie – și nu numai, ei au constatat că și legumicultura este o cultură profitabilă dacă e făcută cum trebuie.

„Acum noi cultivăm cu legume suprafețe destul de mari, în special cu roșii. Avem mai multe soiuri de roșii, avem producții bune, unele legume au dimensiuni record, ajungînd și la… 900 de grame roșia.

La noi totul este natural, ecologic; nu avem chimicale, nu punem nimic la ele. Sunt roșiile acelea adevărate, cu gustul ăla bun pe care-l aveau, odată, toate roșiile de la noi! Am fost la piață cu ele și după ce le-au gustat, clienții deja ne recunosc în piață și mai revin.

Însă… vreau să vă spun că și munca e pe măsură: de dimineața până seara sunt ocupată cu îngrijirea și întreținerea lor. Le îngrijesc ca pe niște copii! Pentru noi aceste culturi sunt o pasiune; și dacă atunci când faci ceva cu drag obții și rezultate, totul te face să continui oricât e de greu. Vă dați seama că plantele trebuie udate de două ori pe zi! Or, noi scoatem apa cu tractorul, în vârful dealului! Și atunci ne bucurăm când avem rezultate“, ne mărturisea Doina Budugan, cu sinceritate.

Recomandările redacției