„Omul sfințește locul”, spune o vorbă plină de înțelepciune din bătrâni, iar acest lucru este cât se poate de adevărat în toate domeniile. Un profesor serios și bine pregătit are rezultate bune indiferent de cei care conduc învățământul românesc, un elev bun învață indiferent de școala unde a ajuns, un doctor bun își face treaba indiferent de salariul pe care îl are, la fel un primar gospodar are realizări indiferent dacă face parte din partidul care este la putere sau în opoziție. Sigur, profesorul ar putea avea rezultate și mai bune dacă sistemul de educație ar fi bine gândit și bine finanțat; elevul la fel, iar dacă ar învăța la o școală de prestigiu ar putea face performanță; medicul ar putea și el să exceleze, dacă ar fi mai mai bine plătit de stat și nu ar mai trebui să se gândească la cabinetul privat unde lucrează în paralel pentru a avea un trai decent. Cât despre primar, orice sursă de finanțare reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru comunitatea pe care o reprezintă, iar atunci când ai lui sunt la butoane, are șanse mult mai mari să-și realizeze proiectele.

În ultimii ani, trebuie să recunoaștem, județul a avut parte de câțiva primari buni, oameni ai locului, care pe lângă faptul că au fost realeși de cetățenii unităților administrativ teritoriale pe care le conduc, au reușit să facă o serie de realizări și să nu se implice în tot felul de scandaluri, cum au făcut alți confrați de-ai lor.

La Chișineu-Criș, Gheorghe Burdan a transformat din temelii așezarea, transformând un orășel de provincie într-o forță economică de invidiat a județului. Burdan a înțeles că investitorii sunt necesari ca apa pentru orice comunitate, a făcut tot ce a fost posibil și imposibil să-i atragă și acum orașul are fabrici care stârnesc și invidia municipalității arădene.

La Vladimirescu, primarul Ioan Crișan s-a străduit să crească gradul de confort al localnicilor, astfel încât s-a ajuns ca acum să nu prea existe deosebire între o locuință aflată într-unul dintre cartierele Aradului și una din Vladimirescu. Din contră, din anumite puncte de vedere este mai avantajos să locuiești la Vladimirescu. Fiind vorba despre o așezare rurală, aici impozitele sunt mai mici, iar din punct de vedere al traficului, este mai ușor să ajungi de aici în zona centrală a municipiului, decât dacă ai locui în Vlaicu, de exemplu.

La Șiria, primarul Valentin Bot a reușit și el să schimbe în bine fața comunei, la fel cum au făcut și primarii din Sebiș, Păuliș, Bata, Pecica, cu unitățile administrativ teritoriale pe care le păstoresc.

Toți edilii despre care am vorbit mai sus, cu titlu de exemplu, au fost pe rând, și la putere și în opoziție. Când partidul din care au făcut parte a fost la guvernare, le-a fost cu siguranță mai ușor, dar nu s-au culcat pe o ureche și au continuat să muncească, la fel cum au făcut-o și când au fost în opoziție. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Probabil, pe cale de consecință, vor avea rezultate pozitive și la alegerile locale de anul viitor, dacă se vor decide să candideze.

Recomandările redacției