igaş

Deşi este vacanţă parlamentară, senatorul Constantin Traian Igaș continuă programul de audiențe la birourile parlamentare din colegiul în care a fost ales, audienţe în cursul cărora a primit zilele trecute o serie de solicitări din partea mai multor cadre didactice din județul și municipiul Arad. Dascălii arădeni i-au prezentat senatorului liberal o propunere de modificare a Ordinului nr. 5553/7 octombrie 2011 referitor la echivalarea pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar a învățământului universitar de scurtă durată (realizat prin colegiu cu durata de 3 ani sau institut pedagogic cu durată de 3 ani), cu ciclul I de studii universitare de licență, echivalare care se face pe baza Sistemulului European de Credite Transferabile. „Pentru că am considerat că nu este normal ca oameni cu peste 30 de ani de experiență în învățământ să treacă la încadrarea de necalificați, am înaintat ministrului Educației și Cercetării Științifice propunerea cadrelor didactice de modificare a actului normativ. Sprijinul mi-a fost cerut de cadrele didactice care, neavând atestatul de echivalare, au primit decizia de trecere la statutul de necalificați. Deși au o vechime respectabilă, acești profesori riscă să nu mai poată ocupa, cu statut de cadre didactice calificate, posturi didactice/catedre în învățământul preuniversitar”, arată senatorul Traian Igaș.

Deși Ordinul nr. 5553 a fost emis în octombrie 2011, sunt mulţi profesori care au fost anunțați numai în 2014 de prevederile ordinului și de obligațiile ce decurg de aici pentru cadrele didactice care au absolvit colegii cu durata de 3 ani sau institute pedagogice cu durata de 3 ani. Dată fiind înștiințarea cu întârziere, sunt cazuri de cadre didactice care nu au reușit să acumuleze decât parțial cele 90 de credite stipulate în ordin. Propunerea acestora este de a prelungi punerea în aplicare a actului normativ până în octombrie 2016 pentru cazurile care fac dovada neîndeplinirii cerințelor din motive obiective (lipsa înștiințării din partea instituțiilor).

Alte propuneri au în vedere scoaterea de sub incidența ordinului a profesorilor care mai au doar 4-5 ani până la pensionare și care nu au reușit să acumuleze decât parțial numărul de credite şi eliberarea automată a unui atestat de licență în locul celui de echivalare pentru cadrele didactice cu vechime mai mare de 30 de ani.

Demersul în spijinul cadrelor didactice aflate sub incidenţa ordinuluzi amintit este motivată astfel de Traian Igaș: „Deoarece este vorba de o profesie care nu se construiește din cuvinte ci cu multă implicare și necesită mult timp, i-am solicitat ministrului Educației să analizeze posibilitatea modificării ordinului astfel încât sistemul de învățământ să nu sufere de pe urma pierderii unor profesioniști devotați generațiilor pe care le-au format și le formează”.

  • bruno spune:

    respect pt ceea ce faceti!

  • aradeanul spune:

    Vă mulțumim! Am 35 de ani vechime și deși am încercat sa acumulez cât mai multe credite, am fost anunțați prea târziu. Va doresc numai bine!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției