dalca

Pe scena politică românească, duminică şi luni s-au făcut manevre strategice şi mişcări tactice importante: duminică UNPR (partidul generalului Oprea), a absorbit PPDD (partidul lui Dan Diaconescu), iar ieri au venit la sânul aceluiaşi UNPR alţi doi foşti membri ai partidului tocmai absorbit – deputata de Botoşani Liliana Mincă şi deputatul de Arad Ştefan Dalca. „Da, m-am înscris luni (n.r.: ieri), în UNPR. Ştiu că duminică PPDD a fuzionat cu UNPR, însă nu există nici o legătură de cauzalitate între fuzionarea amintită şi înscrierea mea în UNPR”, a declarat Ştefan Dalca pentru ziarul Glasul Aradului.

Deputatul arădean a făcut un scurt istoric al traseului său politic pentru a motiva înscrierea în UNPR. „Am intrat în parlament ca deputat al PPDD, însă ulterior am fost exclus din partid. Ca urmare, am activat în grupul democrat şi popular din Cameră, grup  constituit din parlamentarii excluşi din PPDD. Am constituit după aceea un nou partid, Partidul Naţional Democrat, care a fost înscris în registrul partidelor politice, însă lucrurile s-au mişcat şi se mişcă foarte greu. Considerând că noul partid nu are nici o şansă la alegerile locale şi la cele parlamentare de anul viitor, am decis să mă înscriu în UNPR, Este singura modalitate de a încerca şi de a reuşi să împlinesc proiectele pe care le-am promis alegătorilor în campania electorală”, a declarat Ştefan Dalca.

Ştefan Dalca consideră că aderarea sa la UNPR nu este un act de traseism politic, ci o manifestare a libertăţii fiecărui individ de a opta pentru o formaţiune politică sau alta, libertate garantată de Constituţie, şi un gest necesar în condiţiile în care ai nevoie de sprijinul unui grup politic pentru a putea realiza proiecte. „Cât timp Constituţia garantează fiecărui cetăţean libertatea de a adera la un grup politic atunci când consideră el, trecerea la un alt partid nu poate fi catalogată drept traseism. Cazul meu este cu atât mai puţin traseism, deoarece n-am aderat la UNPR din interese personale, ci cu speranţa că grupul îmi va asigura sprijinul necesar pentru punerea în practică a unor proiecte care au nevoie de susţinere parlamentară”, a spus Ştefan Dalca.

Dat fiind că deputaţii UNPR nu au grup parlamentar propriu (ei activând în grupul parlamentar al PSD), Ştefan Dalca va activa la rândul său în acest grup parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, ca şi Liliana Mincă dealtfel.

În concluzie, cele două manevre strategice de duminică şi de luni au ca rezultat consolidarea majorităţii de care dispune puterea în Parlament, fapt care va da o mai mare lejeritate guvernului în votarea proiectelor de legi pe care le va propune legislativului.

Recomandările redacției