inecat

Un pensionar, cunoscut cu afecţiuni cardiace, a fost salvat miraculos de paramedicii SMURD, după ce a făcut stop cardio-respirator într-un bazin, la ştrandul municipal. Bărbatul a fost scos din apă mort, de către câţiva înotători, iar medicii i-au venit repede în ajutor. După mai bine de jumătate de ora de masaj cardiac, bătrânul de 75 de ani şi-a revenit, dar starea lui este în continuare gravă, fiind intubat. Omul a fost găsit într-un bazin cu apă termală, nu foarte adâncă, cu faţa în jos, semn că era înecat. Deși paramedicii l-au salvat pe ștrand, la spital acesta a făcut un nou stop cardiac, în urma căruia nu a mai putut fi resuscitat.

„Când să intru în bazin îl scoteau şi l-am tras afară. Probabil că i s-a făcut rău, din moment ce era cu faţa în jos, în apă, probabil că s-a şi înecat”, a spus un martor.

„De 3 zile venim împreună, a plecat de lângă mine, a plecat în înot acolo, atunci a dispărut, când am ajuns la mijlocul apei a apărut deasupra, pe burtă, aşa, atunci am strigat şi a mai venit cineva. Singurul lucru pe care îl mai ştiu este că îl dureau picioarele”, a spus un prieten de-al victimei.

Scos din apă fără puls, bărbatul a primit primul ajutor de la asistentul medical al ştrandului, care a început masajul cardiac şi l-a continuat până la sosirea echipajului SMURD. Paramedicii au preluat victima şi i-au aplicat metodele clasice de resuscitare câteva zeci de minute.

În tot acest timp, zeci de oameni asistau şi se rugau ca omul să îşi revină, iar un asistent de la ambulanţă, aflat la plajă, s-a gândit să îi protejeze pe colegii de la SMURD şi a mai adus o umbrelă, deoarece colegii săi se străduiau de zeci de minute să îl salveze pe bărbat în condiţii de canicula.

Soţia victimei a ajuns şi ea la ştrand, iar când şi-a văzut bărbatul întins pe jos, s-a speriat cumplit, iar poliţiştii au luat-o deoparte. Îngrijorată, soţia bărbatului asista la întreaga scenă în care medicii SMURD încerca să îi salveze omului viaţa.

Spre surprinderea tuturor, după circa 40 de minute, inima bărbatului a început din nou să bată, iar echipajul SMURD care l-a salvat a decis să-l transporte de urgenţă la spital. Aici, el a fost intubat şi transferat pe secţia de Terapie Intensivă, stare lui fiind în continuare foarte gravă. Nefericitul incidentul a avut loc joi după-masa, în jurul orei 15.00. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean, unde a fost conectat la aparate, dar medicii sunt rezervaţi cu privire la starea acestuia. „Este vorba de stop cardio-respirator resuscitat. În prezent e ventilat mecanic. Starea acestuia este foarte gravă”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Monica Puticiu.

Cristian Cotuna

 

Recomandările redacției