arhiepiscop

În programul de cercetare întru întărirea credinţei a bisericilor pe care le arhipăstoreşte, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, arhiepiscopul ortodox al Aradului, a efectuat duminică, 9 august, o vizită arhierească în ţinutul Hălmagiului. La orele dimineţii, chiriarhul arădean a fost întâmpinat în parohia Băneşti de un sobor de preoţi în frunte cu părintele Alexandru Botea, protopopul Sebişului. Aici, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor de reparaţii interioare şi exterioare făcute la biserica satului, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, şi a picturii murale interioare executată de artistul plastic Eduard Sida din Hălmagiu şi de fiica acestuia, Raluca Andreea, după care chiriarhul, înconjurat soborul de preoţi, a săvârşit în biserică Sfânta Liturghie. La momentul liturgic rânduit, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotonit întru diacon pe tânărul Bogdan Coşeri.

Cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a fost pus sub titlul Credinţa vie în baza citirilor scripturistice ale zilei: I Cor. 4; Matei 17, şi în legătură cu diferitele forme de manifestare, arătându-se că aceasta este întărită de harul divin şi dovedită prin fapte bune. „Credinţa moartă este cea nemărturisitoare a lucrării creştine. Vremea postului şi rugăciunii, cum este cea a pregătirii praznicului Adormirii Maicii Domnului, vădesc adevăratele virtuţi cu care se mărturiseşte deplina credinţă prin învăţătură şi trăire religioasă”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul paroh Mihai Bulea a primit distincţia de iconom, după care a făcut o scurtă dare de seamă despre realizările sale din cei peste 16 ani de slujire plină de credinţă în această parohie.

La ceas de seară, Înaltpresfinţitul Părinte Timotei a săvârşit slujba vecerniei în cea de-a doua biserică păstorită de părintele Mihai Bulea: Bodeşti. Cu acest prilej, ierarhul a sfinţit lucrările de renovare a bisericii din lemn, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, lăcaş-monument istoric datând din 1821; pictura pe pânză maruflată pe lemn, din 1831, este opera pictorului Ioan Demetrovici din Timişoara, cel care a pictat în perioada respectivă mai multe biserici din zona Hălmagiului.

În cuvântul de învăţătură „Facerea lumii după psalmul vecerniei”, tot în contextul citirilor zilei şi în legătură cu hramurile bisericilor cercetate, chiriarhul a vorbit credincioşilor despre unitatea bisericii oglindită în misiunile parohiilor şi mănăstirilor, mai ales într-un an omagial precum cel curent, punând accentul pe „… lucrarea întru întărirea credinţei împotriva superstiţiilor şi pentru întreţinerea unui dialog roditor între ştiinţă şi religie, de asemenea cultivând tradiţiile, istoria, cultura şi spiritualitatea poporului nostru, spre propăşirea întregii obşti”.

În acest itinerar, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a făcut vizite pastorale şi la biserica voievodală din Hălmagiu, la biserica de lemn din Cristeşti, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, şi aceasta monument istoric, şi la biserica din Brusturi, cu hramul „Înălţarea Domnului”.

Protosinghel Iustin Popovici

Recomandările redacției