legume

La 36 de grade la umbră, Aradul este sub cod portocaliu de caniculă. În pieţe, comercianţii se plâng ca nu mai pot să îşi vândă produsele, pentru ca legumele şi fructele se alterează foarte repede, astfel că majoritatea producătorilor îşi aruncă marfa care nu se vinde până la amiază.„Nu prea reuşim, că e prea cald, e căldură mare, la 11-12 e gata piaţa”, a spus un comerciant. „E cald, dar ce să facem, mai vând, mai duc acasă, le dau la găini, mai mănâncă şi animalele”, a explicat un alt vânzător.

În aceste condiţii, marfa alterată ajunge, de cele mai multe ori, ori la tomberon ori hrană pentru animale. „Mâine le dăm la porci, dacă nu le vindem azi. E compromis porumbul, dar şi floarea soarelui”. În disperare de cauză, oamenii au coborât preţurile, însă nici aşa nu prea reuşesc să îşi vândă marfa, pentru că, pe canicula, cumpărătorii nu mai ies din casă.

„E foarte cald, totul se usucă pe masă, totul se usucă în copaci, în grădină nu mai e nimic, aici avem de plătit, nu avem de unde să scoatem banii”. „Dacă nu vinzi de azi pe mâine, cum sunt roşiile Aurora, gata sunt şi sunt ieftine, cu 3,5 lei kg”, au adăugat comercianţii. La Arad, codul portocaliu de canicula s-ar putea prelungi până sâmbătă, prognozele indicând peste 38 de grade Celsius, la umbră.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției