eveniment1 eveniment2Un telefon primit în urmă cu câteva zile de la cineva plecat de mulți ani peste Ocean m-a pus serios pe gânduri. Dorind să afle câteva lucruri despre comuna de baștină – dintr-o sursă autorizată și oficială – a căutat în primul rând site-ul respectivei primării și odată ajuns acolo a citit cu stupoare „noutăți“ generale din 2013! Firește, veți spune, putea să caute pe facebook. Putea. Există însă realitatea că nu toată lumea e abonată la o rețea de socializare. Cât privește informațiile oficiale, e firesc ca site-ul primăriilor să fie cea mai credibilă sursă.
Dacă până în urmă cu zeci de ani, ca să afli ceva despre o comună ori să transmiți o fotografie dintr-un loc în altul era cu adevărat o problemă, în zilele noastre evoluția tehnicii a permis și la noi ca atât realizarea unei fotografii cât și transmiterea ei să fie o bagatelă. Mai mult: punerea acestora pe net durează câteva zeci de secunde. Totul se poate realiza de la orice calculator (și la noi în județ toate primăriile au rețea de net precum și toate școlile, multe biblio­teci fiind incluse în rețeaua Biblionet) ori chiar și cu un telefon obișnuit, nici măcar de ultimă generație. Asta o poate face orice elev de școală de la noi, de la cea mai crudă vârstă; nu mai vorbesc de adolescenți și tineri. În plus, acum a devenit de-a dreptul un truism zicala „dacă nu ești pe net, nu exiști“.
În aceste circumstanțe este cu atât mai greu de înțeles de ce site-urile comunelor sunt ignorate constant de factorii de răspundere, înclusiv de primii edili. Excepție fac informațiile ce trebuie trecute prin stipulările unor legi; și nici acelea nu sunt strict la zi.
La noi în județ sunt 68 de comune (plus 9 orașe și municipiul Arad). În majoritatea comunelor au loc evenimente aparte de-a lungul anului, dar în special vara. Pot spune fără să greșesc, din experiența ultimelor ani, că marea majoritate a primăriilor au lucrări în derulare; în domeniul modernizărilor de orice fel județul Arad e o zonă cu un dinamism aparte. În marea majoritate a comunelor se organizează periodic acțiuni cultural-folclorice cu o amplă desfășurare de forțe artistice. Pe scenele amenajate în aer liber evoluează artiști populari de mare valoare, ansamblurile folclorice – cu dansatori înveșmântați în costume tradiționale – ridică spectatorii în picioare; fie ei români dar mai ales străini, fascinați de atâta autenticitate și vivacitate.
Dintr-un motiv rămas necunoscut nouă – deși multe primării au Centre Turistice, unde e obligatorie existența a minim doi angajați care se pare că nu prea fac față! – toate aceste comori nu apar decât arar pe site-urile primăriilor și cu mare întârziere. Nimic la zi, nimic în timp util. Firește sunt și câteva, puține, excepții.
În cadrul documentării am făcut exercițiul accesării câtorva zeci de site-uri de primării (de fapt a tuturor). Situația a fost de-a dreptul deprimantă dar am ales să nu fac numiri, mai ales că e atât de ușor de verificat pentru cei interesați. La unele dintre ele n-am putut să ne dăm seama care este site-ul oficial. Când l-am găsit, acesta nu s-a deschis cu toate insistențele. Anumite secvențe ale lui erau doar cu numele. Fotografiile unor evenimente folclorice – chiar și la comune cu evenimente de mare răsunet în tradiția ultimilor 7-8 ani – erau de prin 2011, chiar mai vechi. Două s-au trei excepții cu fotografii din anul acesta, dar din luna iunie.
Cu mare regret, concluzia se impune de la sine: în comunele județului nostru sunt valori, sunt evenimente cu totul deosebite, avem un folclor de nota… 100, muncim mult – deși mereu se spune altfel, dar… ne sabotăm singuri. Cum? Prin lipsa imaginii. Prin trecerea totală sub tăcere a ceea ce avem, a numeroaselor lucruri extraordinare și evidențiarea cu tot dinandisul a celor reprobabile.
Și asta chiar și acum, când internetul – acest instrument mira­culos de comunicare mondială – ne poate ajuta, cu efort și costuri minime, să ne arătăm valoarea și valorile.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției