OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Majorarea uriaşă a salariilor celor care lucrează în domeniul sanitar nu a reuşit să aducă linişte în societatea românească. Din contră, cadrele didactice se simt date la o parte şi pretind acum o majorare salarială asemănătoare cu a colegilor lor din Sănătate.
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (F.S.L.I.) apreciază ca justă decizia luată de Guvernul României de a majora salariile angajaților din sănătate, dar reamintește Guvernului că, în Programul de guvernare, mai există un domeniu prioritar – Educația. Acest procent de 34%, față de cel de 100 % promis a se acorda salariaților din sănătate tot până la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabilă și un dezechilibru major între cele două domenii strategice”, ne-a declarat Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
După majorările substanți­ale acordate înalților demnitari și cele anunțate pentru sănătate, se impune ca reprezentanții Guvernului să regândească, împreună cu sindicatele, calendarul creșterilor salariale stabilit prin Acordul semnat anul trecut, conform căruia salariile ar urma să crească cu 34 % până la finalul anului 2017.
După majorarea din luna martie a acestui an, salariul net al unui învățător debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de 1.825 de lei.
„Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluție de majorare suplimentară și pentru salariații din învățământ, cu siguranță că numeroasele mesaje de revoltă, pe care le-am primit, se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aștepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul școlar să înceapă în cele mai bune condiții pentru elevi și dascăli. În cazul în care nu se va ajunge la un acord, nu excludem ca la începutul anului şcolar să demarăm protestele”, ameninţă liderul sindical.
Profesoara Maria Buruc, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Arad nu este atât de încrezătoare însă în promisiunile guvernanţilor. „Se pare că acum a sosit rândul celor din sănătate să fie păcăliţi. Noi am păţit-o o dată cu promisiunea de majorare a salariilor cu 50%. Lor li s-a adău­gat şi inflaţia de 25% în această «piaţă a iluziilor». Una peste alta, ar fi normal ca şi salariile cadrelor didactice să fie majorate. Să se termine oda­tă cu lamentările astea de genul «vai, cât de slab sunt plătiţi profesorii şi medicii!». Ar trebui găsite resursele financiare pentru ca aceste două ramuri esenţiale ale societăţii să fie aşezate pe treapta care se cuvine şi să fie remunerate ca atare. Este trist însă că pentru a ni se majora salariile trebuie să există o sumedenie de discuţii şi negocieri. Asta în timp ce parlamentarii şi-au mărit lefurile fără nici un fel de negociere şi poate … fără merite“, spune Buruc.

Recomandările redacției